Последно посещение: Пет Апр 27, 2018 8:50 am Галерия Галерия   Дата и час: Пет Апр 27, 2018 8:50 am
 [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Отвореното ухо е отворено сърце. 
Автор Съобщение
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Отвореното ухо е отворено сърце.
Съжалявам, че не помня от къде съм копирала това преди време. Впечатлило ме е и съм си го запазила. Копирам го, предизвикана от въпроса за разбирателството на Пандичка. А и последния месец все попадам на проповеди, обсъждане, спорове и обговаряне на общуването, разбирането, словото - писано и устно и неговия смисъл, подвеждане, пълнеж и празнота.

Извинявам се, че е доста дълго и знам, че това предизвиква нечетене, но не ми се иска да го съкратя...

Ти не ме слушаш”, е най-честото оплакване в семейството и между приятели. Може би защото човек инстинтивно усеща, че да те обичат, означава и да те изслушват както трябва, отдавайки ти цялото си внимание.
Да слушаш внимателно, така че да чуеш не само думите, а и посланието, което стои зад тях, е белег на уважение и израз на любов, белег, че наистина държиш на този човек и на мнението му. Истинското слушане означава: всичко което казваш ме интересува дори да не съм съгласен с теб, защото ти си важна личност за мен. Отвореното ухо е отворено сърце.
В човека е вложена и потребността да се открива пред своите ближни, да опознава другия и да бъде опознаван.

Постоянно сме изложени на показ. Влизаме в различни роли повече или по-малко успешно ролята на благонадежден гражданин, на съвестен служител, на грижовен родител, на стабилен приятел, на добър християнин... според както го разбираме. Мислим постоянно за това как изглеждаме отстрани, как ни възприемат другите. Но има мигове, когато в нас се надига дълбоката потребност да разкрием пред себеподобен най-интимната, на- болезнената и уязвима част от нас. Да бъдем опознати, разбрани, приети такива каквито сме. С всичките ни старателно прикривани страхове, съмнения, слабости и надежди.

За жалост малцина от нас успяват да изтрадят дълбоки, искрени и трайни взаимоотношения дори с най-близките си хора. Не защото не искаме, а защото не можем. Добрите отношения не са даденост; те се постигат; и се постигат трудно.

Всички сме заразени от егоизъм, поради което се налага съзнателно и упорито да се учим да обичаме. Да се учим да обличаме чувството, което ни изпълва с подобаващото му отношение и действия. Това обучение трае цял живот, защото хората се променят през годините, обстоятелствата също. То коства много усилия, но умението да общуват е от изключителна важност и за онези, които искат да се научат и за пастира, и за приятеля, и за съпрузите и за родителите, и децата.

Двама души могат да се изправят пред какви ли не проблеми и разногласия, но умеята ли да разговарят открито и да се разбират един друг, проблемите само ще засилят близостта им. Способността да общуваш така, че да бъдеш разбиран и да разбираш е едно от най-важните условия за добра връзка и една от най-честите причини за срив на взаимоотношенията.
Когато двама души се съберат заедно, те носят със себе си различни характери, възпитание, светоглед, навици, начин на изразяване... В близък контакт се проявават различията между двамата: емоциовалнии, интелектуалани, социални, религиозни. Ако тези различия се обсъждат, тогава и двамата се обогатяват с онова, което другия носи в себе си. Ако не се обсъждат, възникват неразбиране, конфликти и враждебност.

Умението да общуваме помежду си е средство да се опознаваме и обменяме духовния капитал, с който разполатаме, да се сближаваме, да бъдем едно цяло. Кара да няма нищо по-естествено от общуването, фактът че не познаваме в дълбочина и най-близките си хора, че се чустваме отчуждени, неразбрани и самотни, говори недвусмислено за това, че умението да общуваш не е нещо, с което човек се ражда, а едно от уменията, които трябва да придобием, нещо, за което трябва да положим усилия, за да се научим.

За едни хора представлява проблем да предават и помнят подробностите, за за други да отсяват същественото, за трети да обяснят чуствата си, за за други да подредят и изразят ясно мислите си. Общуването, истинското пълноценно общуване, определено изисква от всеки много усилия да преодолее себе си и да се научи на нещо, което не умее. Изисква да преодолееш егоизма си, своите желания, да нарушиш удобствата си, да преодолееш умората си, раздразнението си, мързела си, да преподредиш приоритетите си. Изисква понякога да оставиш вестника си или друго занимание, да угасиш телевизора и да погледнеш другия в очите, за да го изслушаш с внимание. Да изслушаш с внимание и съпричастност, означава повече от това просто да кажеш "Обичам те", то е любов в действие и изисква сериозна и дълбока ангажираност. Затова предпочитаме да говорим за външни незначителни неща вместо да общуваме истински.

Какво означава да общуваш.

Това е процес на споделяне на информация с друг човек, процес на духовен обмен. Общуването вклюйчва слушане, говоре, разбиране. Повечето хора смятат, че разговорът представлява да предадеш своите възгледи. Те предпочитат да говорят и утвърждават своята позиция, чувства, мнения, идеи, но но разговорът има и втора страна - слушането. От факта, че Бог ни е дал две уши и само една уста, ирландците са си направили извода, че трябва да слушаме два пъти повече, отколкото да говорим.
“Бърз на слушане” (вж. Яков. 1:19) по по отношения на ближния означава да бъдеш слушател, готовност да смириш собствените си мисли и чуства и да притихнеш в готовност на приемеш всичко, на което е носител другият. Въпреки риска да бъдеш разочарован или емоционално обременен.

Какво правим докато събеседникът ни споделя нещо?

Опитваме ли се да изключим своите виждания, да погледнем на нещата през неговите очи, или го прекъсваме, за да кажем своето мнение? Спорим ли с него още преди да сме го разбрали, обмисляме ли отговора си още докато той говори, променяме ли темата, ако тя не ни допада, или умът ни или умот ни разсеяно се отнася другаде? Ако е така, то ние неволно му казваме, че не е личност, която си струва да бъде чута. С неумението да слушаме внимателно другия, ние несъзнателно му казваме, че той не ни интересува, че неговите мисли и чуства са без значение за нас.

Общуването е тайнство.

Човек може да слуша фактите данните, за да ги използва за лични цели. Или да слуша с интерес, в дъното на който стои услаждането от чуждата болка и неуспехи. Човек може да слуша клевети или осъждане на трето лице, да слуша с нахалното любопитство да наднича в живота на другите, или пък да слуша от скука, по задължение, с досада, от любезност...

Но може да слушаш и с искрена загриженост и съпричастност. При всяка пауза да засвидетелства желанието си да помогне, да подкрепи, на унеши, да насърчи, да разбере. Може да слуша с готовност да види и приеме другия такъв, каквъто е, без да го преценя, без да го съди и отхвърля.

В слушането трябва да участват не само ушите, а и умът и цялата личност. То трябва да включва и съпричастност, и грижа, и желание да опознаеш другия, готовност да го приемеш в себе си, да му отдадеш себе си, да направиш възможен духовния обмен помежду ви, с който ставаме по-богати човеци.

Общуването изисква усилие и постоянство. Както плуването срещу течението. Прииска ли ти се да се пуснеш по течението и то задължително те повлича. Понякога безвъзвратно те отнася. Общуването е пътуване към Извора.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Вто Май 26, 2009 10:58 am Профил Галерия на потребителя WWW
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 6:42 pm
Мнения: 2661
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
Като изключиме религиозните бози - ТВА Е БАХТИ СТРАХОТНИЯ ПОСТ!
Не, наистина не очаквай много отговори тук.

Не заради дългия пост и многото четене.

Просто почти всичко е казано.

Всяко следващо ще е имитация.

Имитация на - ако ти пука слушаш.

Махането със ръка е за незначителните неща.

Титал, скъпата ми, може да съм наивен, но смятам, че двама човека... или цяла банда ако щеш, щом се обичат винаги могат да се разберат.

Грижата и вниманието са дар.

_________________
:inlove: IN LOVE :inlove:


Чет Май 28, 2009 8:42 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
Наивен си Тиго... но и аз така...само че това е така наречения съзнателно избран наивитет.
Знаеш имам си любим личен мой стих по въпроса:

Наивна съм! И наглия цинизъм
сковава ме невярваща. Боли!
Наивна съм! И злото не разбирам.
Сърцето ми раздиращо кърви.

Как лесно ви е друг да нараните
Замервате с вини, корите с плам
Зад маските на жертви скрити
От отговорност бягате без срам...

Наивна съм. Но знам - Живота
се движи по закони с ясен ред
Наивна съм! Но вярата в Доброто
Е мой съзнателно избран наивитет.


И за мене факт - пука ли ти истински и слушаш и говориш, и пак, и пак, и пак, и пак... правиш всичко възможно да разбереш и да те разберат. Нека е наивно. Пък!
Нямам против да поспоря ей така за спорта обаче. :geek:

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Чет Май 28, 2009 9:26 pm Профил Галерия на потребителя WWW
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
За истински съзидателен спор също е необходима обич.
май тук му е мястото да кажа, че с някои от моите приятели сме на коренно противоположни мнения, но това никога не ни е пречело да другаруваме и то в продължение на доста години.а общуването в Интернет?

То е затруднено от факта, че не виждаме лицето на другия, не винаги улавяме уклона, който може да е позитивно забавен и който бихме разбрали на живо.

друга пречка за много от хората е, че не знаят нищо за човека зад ник-а?

това не го разбирам?!

ами ако някой е решил да пише с пет ник-а и да се представя за пет различни хора, то проблемът не е мой - аз общувам с ник-овете! :)И аз се присъединявам към наивниците ;) Мисля, че всеки може да приеме другия такъв, какъвто е, стига да иска. И неприемането не зависи от другия човек, а от нас самите. Никой не е длъжен да се прави на това, което ние искаме, както и ние не сме длъжни да се правим на това, което някой иска от нас!

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Пет Май 29, 2009 1:00 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
ами на мен темата ми се струва трудна. от дсеня, в който виталка я постна, се навъртам и се чудя откъде да я поема. като всяко трудно нещо обаче, възнамерявам крачка по крачка да тръгна внимателно и да пия на глътки. защото истината е, че все от някъде се опитвам да започна, а не намирам точно тази точка.
да оставим насрана наивитета. аз съм забелязала, че именно обиграните хитреци владеят до съвършенство изкуството на обговарянето.

но това е друга тема.

значи това, което донякъде си избистрих сама за себе си е, че в основата стои желанието. именно то е водещото за една успешна комуникация. защото обичта не присъства при всички хора, с които общувам успешно. аз съм далеч от идеята за тази обич между хората, толерантност, разбирателство, търпимост, да. но за обич винаги ми е много трудно да пиша. и трудно изговарям тези думи. та, моето усещане за успешно общуване е именно желанието на участващите в него. на тази основа започват и на тази основа доразвиват връзката.

другото, което ми е излишно в този аспект е мълчанието. има ли мълчание, значи няма общуване. не говоря за моментите, когато мълчанието е много по-красноречиво от всичко казано. а за мълчанието, което просто прекъсва комуникацията.

уча се да разбирам. в повечето случаи успявам. но разбирането не винаги означава харесване, нали. случва се и да не харесам това, което разбера. еми, тогава си ходя с едно неприятно чувство в себе си, но това не означава, че комуникацията не се е осъществила правилно. напротив, много правилно си е било всичко, просто фактите не са били по мой вкус. без значение кой е правия.

и другото се сетих. да, за спора. споря с истинско удоволствие, с хора, с които се чувствам свободно и приятно. без да се притеснявам, че това може да навлече гняв и омраза на някоя от страните. обичам да споря с хора, на които мога да кажа - бе я си глей работата бе, ти ше ми кажеш! и да го кажа със смях и фръц, и да не се страхувам да си обърна гърба.

това се сетих за няколко мига. поне се престраших да вляза.

_________________
i`m gonna tell God everything


Съб Май 30, 2009 2:09 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 8:37 am
Мнения: 1826
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
хм...
аз ще добавя нещо.

отвореното ухо е отворено сърце.

а затвореното ухо е съхранено сърце.

по някое време човек се научава да затваря ухото си.

просто престава да му е необходимо да слуша всичко и всички.

_________________
Some people live their dreams...


Пон Юни 01, 2009 3:41 am Профил
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
и да искаме да чуем всичко и всички... невъзможно е, Ноу.
Затова не се деля от личната си преценка, каквото и да чувам, вярвам най-силно на вътрешното си

ухо.

Особено съм внимателна когато заливат някого пред мен с негатив. Тогава оставям "залетия" и се вторачвам в "заливащия", защото трябва да ми стане ясна причината, поради която се търси моята

негативна оценка :) Разбера ли нея... всичко си идва на място.

Преди години така ми бяха наговорени едни нещица за една красива жена. Не щеш ли тя ми стана колежка след време, после приятел. Радвам се, че не се вслушах в пълните глупости, които чух за нея,

защото рискувах да пропусна един прекрасен човек. Казва се Антоанета и единственият и грях е, че

е невероятно красива жена.

и още нещо ще споделя по темата. Учили са ме да съм открита, да оставям гърба си незащитен(то така и така ще стане каквото трябва да стане) - "Няма подлец, който да устои на незащитен гръб, Натали. Бъди готова да отсееш!" :) Думи на учител и приятел. Безценен съвет! Един от малкото, които изпълнявам.

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Пон Юни 01, 2009 12:01 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Сря Май 13, 2009 8:54 pm
Мнения: 969
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: София, България
Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
Като всички в училище бях чувала за Шекспир и Хамлет. Даже май пробвах да го чета. Не съм сигурна, защото винаги старателно избягвах да чета това, което "трябва". Та може би съм чела части. поради това съвсем наскоро (едва) се замислих: "Защо пък бащата на Хамлет е отровен през ухото? Доста странен начин!" Обаче... Много реален. Колко отрова изливаме в ушите си! И колко отрова изливаме в ушите на околните! Но можем ли да не го правим? Възниква въпросът: "може и да не сме много живи, щом толкова отрова циркулира между ушите ни ? "

_________________
Нагоре по стълбата, която води надолу


Пон Юни 15, 2009 7:35 pm Профил
Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
Поне доколкото аз усещам поетиката на Шекспир... всяка дума е поне с двойно значение. Най-малко...
Та дори и само части да са... докосването не е било докосване, а сливане.
Почитания.


Пон Юни 15, 2009 7:53 pm
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Отвореното ухо е отворено сърце.
Така е, но и много музика чуват ушите ни - и буквално и словесно ;) Права си Инфи за Шекспир.

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Пон Юни 15, 2009 8:31 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 37 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov