Последно посещение: Пет Апр 27, 2018 8:51 am Галерия Галерия   Дата и час: Пет Апр 27, 2018 8:51 am
 [ 142 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща
Мебелите ни говорят 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Мебелите ни говорят
И тъй като тук е фръцкалника и днешника, че и дрешника, реших да направя кътче за нещата, които са и не са нашите неодушевени спътници в дома ни. доколко са неодушевени впрочем може да се спори. защото, ако можеха да говорят, биха могли да ни разкрият неподозирани и от самите нас наши страни.
попаднах на един общ материал и ми се прииска ей така да го шерна за начало.Практически във всяко жилище има място, където набързо се прибират вещите, които в момента пречат, нямат постоянно място или предстои да бъдат изхвърлени (след размисъл). Понякога там с години се пазят всякакви ненужни неща. Това дори може да е цяла стая. Психолозите твърдят, че това не е случайно, защото всяка стая в дома ни има символично значение и хаосът в нея говори за бъркотия в главата или сърцето на стопанина. Дори нещо повече: влияейки на нашето подсъзнание, затрупаните с боклуци помещения привличат и предизвикват застой и неблагополучие в най-различни сфери на живота ни.

КУХНЯТА наричат "сърцето на дома" и това не са само думи. В кухнята домакинята сътворява вкусотии, подготвя романтични вечери и празнични обеди, там получаваме едно от главните удоволствия в живота, зареждаме се с енергия и сили. Около масата вечер се събира семейството, водят се важни разговори. Неуютната и неразчистена кухня не означава само липса на хигиена и нечистоплътност, а говори за пренебрежение към източниците на енергия и изобилие, както и към всичко важно и основополагащо в живота ни. Тя създава трудности в храненето и усвояването на храната - и на физическо, и на духовно ниво. Чистата, спретната и подредена кухня ще върне в живота ни чувството за защитеност и комфорт.

ХОЛЪТ И ТРАПЕЗАРИЯТА са стаите, в които се събираме заедно с близките си, със семейството си, с приятелите си. Тук осъществяваме контактите си с околния свят, гледаме телевизор, когато сме у дома преглеждаме вестниците, четем любимото списание, спорим или се шегуваме, седнали заедно на бира, салата, кафе. Безпорядъкът може да превърне това комуникационно пространство в уединена бърлога, особено ако оставим нещата в този вид дълго време и не смеем да поканим дори съседката за чаша кафе. Новините, които получаваме в тъмния и непроветрен хол, просто не могат да бъдат радостни. Погледнете хола и трапезарията, изобщо общото пространство в дома си и тези помещения ще ви разкажат за вашите отношения с околния свят. Може би вие се криете от другите, скривайки се зад купищата неразтребени вещи и излишни боклуци? Или обратно - искате да се покажете, да блеснете пред другите? В стремежа си да освободим това пространство, разбира се, не бива да се хвърляме в крайности и да го превръщаме в празно и безлично място.

• Безпорядъкът в дома пречи на интелектуалното развитие на децата. За нормалното им развитие са необходими нормални жилищни условия.

• Стивън Петрил (Stephen Petrill) и неговите колеги от университета в Пенсилвания (Pennsylvania State University) открили очевидна връзка между безпорядъка у дома и развитието на детето — неорганизираност, шум и тясното пространство влияят негативно върху интелекта на децата.

• Връзка между така наречените "хаотични" домове и интелектуалното развитие на детето била наблюдавала и преди, но какво влияе най-много - социално-икономическият статус, генетиката или самата околна среда - не било ясно. Групата на Петрил потвърдила известния факт: колкото домът е по-богат, а родителите по-образовани, толкова по-добре се развива детето. Изяснило се обаче, че домашният хаос влияе негативно върху познавателните навици на децата, независимо от социалния и икономически статус на родителите.

• "Ако детето се намира в действително неорганизиран дом, трудно може да си представи човек, че то може да се учи нормално. Такава среда не е достатъчно чувствителна, за да се опознава света" - потвърждава и съавторът на работата Робърт Пломин (Robert Plomin). СПАЛНЯТА на възрастните е интимно място, място за релакс и сън. И тя трябва да изпълнява функцията си - да обновява хората и хармонизира отношенията им. Разхвърляната спалня носи слабост, а не енергия. Ако се чувствате ужасно уморени, бързо се уморявате, карате се с партньора си, трудно съобразявате и се чувствате на ръба на депресията, сложете в ред това най-интимно пространство. Измийте прозорците, изперете пердетата, купете нови щори, пуснете в употреба новия красив спален комплект и ще усетите промяната. И заедно с аромата на сутрешното кафе ще се върне вашата бодрост, жизненост и радост от живота.

КОРИДОРЪТ е "главната магистрала" във вашия дом. Безпорядъкът в коридора прилича на задръстването по градските улици. Той пречи на взаимодействието на различните части на вашия дом, но и на взаимодействието на различните сфери на вашия живот. Огледайте хубаво коридора в жилището си - добре ли е осветен, лесно ли се минава или трябва да внимавате да не се спънете, минавайки през него. Ако усещате,че нещо скърца във взаимодействието между работа и семейство, между вас и останалите хора, може би е време да се сложи ред в коридора.

БАНЯТА - оттук започва денят си всеки човек. Там се приготвяме за общуване със света. Измиването и грижата за тялото е предварителен ритуал в много религиозни обреди - и древни, и съвременни. Безпорядъкът в банята може да подсказва ниска самооценка, комплекс за непълноценност, липса на внимание към самия себе си, не само на физическо ниво. Чистата, добре декорирана баня може да стане спокойно, безметежно място за подмладяване и грижа за себе си. Хубавият сапун, красивата хавлиена кърпа, аксесоари, зелено цвете, свещ - всичко това може да намери своето място във ваната. Подредете, украсете банята, превърнете я в място, където да се усамотите, където ще се чувствате в безопасност по време на сутрешния и вечерен ритуал на измиване. ТОАЛЕТНАТА не е мястото, за което трябва всички да знаят. Когато я пълним с боклуци, ние потискаме своята интуиция и проницателност. Мръсната тоалетна сочи проблеми, които не осъзнаваме с разума си, но които затрудняват нашето развитие в живота, работата, отношенията. Плътно затворената врата на тоалетната не е най-ефективният метод за решаването им, а е по-скоро само бягство от проблемите. Помислете и за своята кола като символ на вашата мобилност и независимост.

Ако в ГАРАЖА са струпани купища вещи, така че с усилие вкарвате колата след работа, значи и в живота не ви е лесно да вървите напред и се налага да бъдете излишно предпазливи. Престанете да мислите за почистването като за някаква досадна и ужасна работа. Помислете за него като за една от най-ефикасните тактики за самоусъвършенстване. Всяко списание, всяка купчина стари вестници, които ще предадете като вторични суровини или ще използвате контейнера за хартия, всеки пуловер, който ще дадете на нуждаещ се, ще създаде в живота ви пространство за нова енергия, радост, събития!всъщност, аз директно излетях навън с това легло в шоколадов и конопен цвят. типично ми е май да тръгна по обратния ред. но ми се стори толкова задължително да го има на терасата, в градината или направо на брега на морето...че не можах да се сдържа.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Юни 24, 2009 9:01 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Съб Май 09, 2009 6:38 pm
Мнения: 1285
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
И на мен стола ми говори.
Много съм му тежал вече, да ме давал на леглото да поеме.

_________________


Сря Юни 24, 2009 9:15 pm Профил
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
леле леле колко издокарани фрази в тази статия, а имаме чудна думичка-уют, не комфорт, не лукс
един дом трябва да е уютен

обаче как разбираме уюта? всеки различно го разбира.

за мен уютът се състои в топлите цветове на стените, постелките, щорите, пердетата

в непретнциозните, но удобни мебели, в цветята.

има жилища, в които чувствам студ, макар и отоплени

има и беднообзаведени, в които с удоволствие мога да прекарам часове

а у дома... наистина прекрачвайки прага, съм като в най-яката крепост, в моята си тишина, в моите аромати...

прочетох статията и си казах-у дома ми е уютно, уютно ми е и вътре в мен :)

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Сря Юни 24, 2009 9:32 pm Профил Галерия на потребителя
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3436
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
сламената къщурка, в която има смях е по-скъпа от замъка, в който има сълзи
но нека е уютна, да и аз съм За уюта, Нел!
и да има смях В замъка ;)

обаче ми хареса статията по диагонал, знам и на кого трябва да я покажа ;)
и ще се върна да я дочета ред по ред

По съветите на Ракли за Шери- и аз ще си взема тефтер и ще си водя бележки :lol:
само че искам съвет- как да си ги намирам после :lol:

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Чет Юни 25, 2009 9:35 am Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
Когато на човек не му е особено добре, се случва да гледа някакви тв-предавания, които във всеки друг случай би сменил с нещо по-импониращо му. Но и в такива случаи си важат народните закони от типа "Всяко зло, за добро", защото нямаше скоро да видя и чуя за тази колоритна жена - Магдалена Митева.
Сега просто ще ви покажа в снимки, част от нещата, които видях, а по-късно ще се опитам накратко да ви преразкажа за нея.

ЛАМПИЕто самата Маги в причудливата й къщаА това е къщата й отвън, където е написан и сайта на който можете да поразгледате и вън и вътре. Интересно е!


_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Пон Авг 03, 2009 7:06 am Профил Галерия на потребителя WWW
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
Еми срам не срам - принцеса съм!
Сто години разглеждам мебели, за новия апартамент иииииии...

Е, какво да направя като все по такива неща припадам - все да има детайлче, завъртулка, подробност някаква, която да ми напълни душата.

И задължително бяло. Някаква особена бяла слабост имам.

Eто

Кухнята ми
Спалнята миХола ми


А ето и малко детайлно изящество. Да се чудиш мебел ли е или бижу.


_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Вто Сеп 29, 2009 7:32 am Профил Галерия на потребителя WWW

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Мебелите ни говорят
ау, ау, ау!!!!!
абсолютно споделям залитанията ти. само ако трябва да прима бялото,....като се замисля какво постоянно търкане ще пада.

а знаеш ли, има хора, които просто си умират да оставят отпечатъци отвсякъде откъдето минат. ама направо са мечтата на всеки разследващ полицай.

имам тук на работа един такъв гастролиращ. онзи ден исчистих до блясък едната стая, в която не би трябвало да влиза нико и като влязох на другия ден, просто можех да изсвиря мелодията, която си е барабанил с пръсти по бюрото. на блесналото слънце, плотът ми изглеждаше направо осквернен. :satisfied:

кухнята съм съгласна да я копирам от теб. но я искам в светло дърво. ще си ходим на гости и ще сядаме в кухните да клюкарим под миризмата на печащи се вкусотии.
_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Сеп 29, 2009 10:39 am Профил Галерия на потребителя
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
Който си има Такова Бяло, сигурно си има и кой да му го лъска ;) :)

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Вто Сеп 29, 2009 11:01 am Профил Галерия на потребителя
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3436
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Мебелите ни говорят
Аз си харесах камините на Аrkiane :)_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Чет Окт 15, 2009 11:51 am Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Мебелите ни говорят
обожавам огъня. само дето си падам малко повече по ретро моделите. за почти всичко е така.
например подобни камини или печки ме вдъхновяват за подвизи.

_________________
i`m gonna tell God everything


Чет Окт 15, 2009 4:44 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 142 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov