Последно посещение: Съб Юни 24, 2017 5:45 am Галерия Галерия   Дата и час: Съб Юни 24, 2017 5:45 am




 [ 9 мнения ] 
Подправките и като лекарство 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Подправките и като лекарство

чубрица градинска



Античните и средновековните лекари знаели лечебни­те свойства на чубрицата за храносмилането и затова я препоръч­вали като подправка и лекарство.


Матиоли, един от прочутите италиански лекари от XVI в., пише в своята книга за билките, че чубрицата подхожда само за ястия от месо и риба. Нейното научно родово име е сатурея. То произхожда от името на езиче­ските божества сатири, на които се приписвало между другото и чревоугодничество.



Градинската чубрица е едногодишно, около 30 см високо растение от сем. Устноцветни, на което долната част на стъблото е вдървеняла. Родината й са земите около Средиземно море и Близкия Изток. Тя се култивира в много страни на Евро­па и Америка, също и в България. У нас не се среща диворастяща.
В кулинарията се използва цялата надземна част, а в медицина­та и фармацията – подземните и надземните части, събрани по вре­ме на цъфтеж. Чубрицата има силен приятен ароматен и леко па­рещ тръпчив вкус. При сушене ароматът става по-интензивен. В растението те се съдържат“ около 0750% етерично масло (с главни съставки феноли, най-вече карвакрол), витамин С, дъбилни веще­ства, захари, флавоноиди, мазнини и др.



Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата, оказва спазмолитичен ефект, има благотворно действие при метеоризъм. Тя намира широко приложение в българската кухня за аромати­зиране на всички трудно смилаеми храни, на първо място боб, леща, зелен фасул, грах. Освен това се поставя в ястия от овнешко и агнешко месо, червено зеле, супи от картофи и зеленчуци, в мариновани краставици (заедно с копър и естрагон), във водата, в която се варят риба или мекотели. Чубрицата е основна състав­ка на българската шарена сол. Тя се прилага в колбасарството, за ароматизиране на сиренета и др. Чубрицата се вари с основните продукти, изважда се преди поднасяне, и то в случаите, когато се поставят цели клончета (1-2). Чубрицата се комбинира добре с магданоз, сушени зеленчуци, дафинов лист, чесън, розмарин, це­лина, гръцки сминдух. Понеже риганът и майораната имат аро­мат твърде близък до нейния, то комбинацията им с чубрица е не­подходяща.


магически вярвания. Народът не е забравил съвсем за голямата предпазна сила на чубрицата- знае се доста от врачки и баячки. За баялски и лечебни цели се прилагат дивите чубрици, брани по Кръстовден (14 септември). Чубрица се сварява и се пие при забавена менструация или когато жената пометне, или в малки количества, когато трудна жена има някакви болки в утробата. Вярва се много, че първескиня ще роди леко и лесно ако пие вода , в която е била накисната кръстовденска чубрица. Предимно в планинските райони на страната е прието първите седем дни след раждането, родилката и бебето да се прекаждат с босилек, чубрица и карамфил - това е с очистителна цел. При ежедневното къпане на детенцето, на много места във водата се турят стръкове от босилек и чубрица- прави се за здраве и якост. Когато в някое село възникне епидемия, прекажда се с чубрица стаята, където спят малките деца. При ритуали за магическо отваряне на болестта на 40-ия ден след ритуала се извършва кадене с чубрица- така се вижда дали ще оздравее или ще умре болния. Когато се носи за умрелите вечерта на Велики четвъртък, задължително се слага в китката цветя и стрък чубрица- за успокоение на Бъдни вечер перустията (верига над огнището) се потопява във вода където има босилек и чубрица- прави се срещу таласъми и зли сили.
Планинците от Рила и Пирин вярват, че ако някой е убит от гръм, мястото следва да се прекади с богоявленска водица (пазена от 6 януари за такава цел)и с босилек, чубрица и косъм от вол без белег, за да не се повтаря това там. Много е интересно вярването за лекуване на очебол: в зелена паница се поставят стрък чубрица, стрък очанка и една жълтица. Паницата трябва да пренощува в кошера с пчелите. С тази вода заранта пред изгрев слънце болният следва да си измие очите.
Чубрицата притежава спазмолитично, хипотензивно, антисептично и потогонно действие. Използува се при високо артериално налягане, сърцебиене, главоболие, хрема, кашлица и др. Народната медицина прилага чубрицата при повръшане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии, глисти и др.

В българската народна медицина чубрицата се използва при високо артериално налягане, против газове и колики в стомаха и червата, при лошо храносмилане, за лекуване на някои бъбреч­ни, чернодробни и жлъчни заболявания. Приема се вътрешно под формата на извлек (1-2 супени лъжици ситно стрити надземна и подземна част от чубрицата се киснат в 500 см3 вода в продълже­ние на 3-4 ч, след това се кипва 15 мин в добре затворен съд, прецежда се, разделя се на 3 части и се приема преди хранене сутрин, обед и вечер).



Тя намалява плоските плантарни брадавици по кожата (диагностицирани от дерматолог). За пиене се прави отвара от половин чаена лъжица суха наситнена чубрица в 300 мл вода при варене 5 мин.( доза за един ден на три пъти и в продължение на 10дни.) Външно брадавиците се мажат внимателно с пресен сок или смес от една част сок и 9 части свинска мас.

_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Яну 12, 2010 7:07 pm Профил Галерия на потребителя
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3435
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Подправките и като лекарство
хаааа, ами билките като подправки пак са за тук, нали?
тука чубричката сама си останала :(
ще й доведа компания, щото ако в някой зноен ден сте в планината, а вместо по прохладна зелена пътечка тръгнете през слънчева поляна, има един аромат, който ще ви накара да не бързате към сянката, а да спрете и да си наберета мащерка.
Обичам мащерка. Винаги ми е трепвало много ухилено ароматно като я срещнем някъде на припек.
И колкото по-рядко ми ухае на мащерка в планините, толкова по-често се сещам да я пъхна в чорбите
ама не съм предполагала дори, че са толкова много видове

и май ще си потърся да опитам тая Кимовата и Цитрусова мащерка

сега да попрепиша малко ;), за да си припомняме и тук


Мащерката е една от най-широко използваните билки у нас. Използва се и като подправка.

Тя спокойно може да бъде наречена лек за всичко. Използват се цъфтящите й части. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Тя има и болкоуспокояващо действие.
Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания. Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.
Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.


Мащерката може да се приема и под форма на чай с мед и тук е мястото да кажем, че е подходящо да се комбинира с риган, цвят от бъз, мента и маточина.

Масло от мащерка се прилага също с лечебни цели под форма на инхалации или в ароматизиращи лампи при простуда, грип, понижена работоспособност. Ползва се и за масажи при ставни болки и спортни травми.
Маслото от мащерка се влага и в много козметични продукти като: шампоани (против пърхут, стимулира растежа на косата), маски за лице (регенериращ ефект), кремове, тоалетни млека.




но това ще цитирам с автора: Росица Жекова

Цитат:

Дали някой може да отговори какво е общото между балсамирането, индийското къри, Ордена на Бенедиктинците, коликите, траките и смелостта? Посетителите на този прекрасен сайт нека знаят, че общото между горе споменатите неща е едно полухрастче! Цъфти красиво и ухае ароматно! Thymus vulgaris – това е малко стряскащото латинско наименование! Може би веднага си задавате въпроса - защо пък точно с балсамирането е свързана мащерката? Не се страхувайте от един чай от мащерка, няма да балсамирате като Тутанкамон...Но някога в Древния Египет е имало цели плантации с тази билка, използвали са я в състава на „вечния” балсам. Едва през Средновековието монасите бенедиктинци я пренасят в Западна Европа. През XII век Света Хилдигард фон Бинген, монахиня от бенедиктинския орден и прочута лечителка, пише за лечебната сила на мащерката. И доминиканския монах Албертус Магнус е използвал билката за лечение. Херодот и Плиний Стари споменават за лечебната отвара на траките от мащерка. А връзката на мащерката с коликите, главоболието, нервното напрежение, бронхита, дори и зъбобола, е всеизвестно в наши дни! Thymus (от гръцки) означава смелост, сила, мисъл. Нашият народ я използва не само като билка, но и като подправка за супи, наденици, печива от месо. По различните краища на страната ни ще я чуете с различни наименувания - бабина душица, овчарски босилек и др. Мащерката, казват старите хора, е лек за всичко! Фитотератевтите различават над 35 разновидности на билката. Етеричното масло от нея има силно изразено противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично и отхрачващо действие. Чаят пък е много подходящ за успокояване на нервната система.
Сега за всички една универсална рецепта за чай.

Две супени лъжици мащерка се заливат с гореща вода и се похлупват – да се запарят за 2 часа. Полученият екстракт се прецежда. Количеството се изпива за един ден на 3-4 пъти. Пийте половин час преди ядене! Никога не пийте стара отвара от билки! Сполучливи комбинации на мащерката са с риган, цвят от бъз, мента и маточина.

Последната новост за тази вълшебна билка дойде от университета в Ню Джърси „Рътгърс”. Химици и диетолози са разработили естествен консервант с ”високо дялово участие” на дивната Мащерка!








:sun:

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Вто Май 25, 2010 11:54 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Подправките и като лекарство
Оооооо, ами то аз като жабата - да се разчекна ли сега? хем умна, хем красива! :lol:
Просто съм се отплеснала за миг. Е, малко по-дълъг миг да речем.

Мащерката си е баш, баш и подправка, гласувам с две ръце.

Значи....използвам я активно в готвенето, когато правя - дроб сарма, пиле с ориз на фурна, ...и още някои неща.

Ооооо, мога да я ръся със замах.

Така че си е именно за тук.

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Юни 02, 2010 1:35 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Подправките и като лекарство
Куркумата (Curcuma longa)
е тревисто растение от семейство Джинджифилови (Zingiberaceae).






Куркумата се добива от корена на растението куркума, който е с груба кафява кора и наситено оранжева вътрешност.

Тази билка е с много интересен вкус и аромат.

Нейният вкус е пикантен, топъл и горчив, докато ароматът й е лек и напомня на портокал и джинджифил.






Ключът към правилното използване на куркума е, че в Южна Азия хората не възприемат познатите ни малки опаковки с подправки. Те измерват необходимото количество със специална лъжица или дори с мерителна чашка. Подправките са в основата на тяхната хранителна пирамида, както зърнените култури са в основата на нашето хранене. Изключително умелото използване на голям брой подправки е в основата на почти всяко ястие. Така например, доброто къри не изгаря изведнъж със своята острота, а тя постепенно се увеличава от лека до изгаряща и постигането на такъв вкус е доста трудно. За постигане на желания резултат и използването на полезните свойства на куркумата в своя полза, ние трябва напълно да овладеем изкуството на използване на подправки.


Вкус и мирис на куркумата
Куркумата не е остра, тя има лек вкус и напомня на пипер и слабо на ванилия. Освен приятен вкус куркумата е полезна за здравето.
Лечебни свойства на куркумата
Куркумата се използва и за медицински цели и това е най-привлекателната й страна.

Лечебни свойства на куркумата
Куркумата се използва и за медицински цели и това е най-привлекателната й страна.
Едва през последните години учените започнаха да признават лечебните свойства на куркумата. След статията „Традиционна индийска подправка носи надежда”, публикувана в The Wall Street Journal през 2005 г., избухна изключителна изследователска дейност около куркумина (куркумин е основната активна съставка, влизаща в състава на куркума). Националната библиотека по медицина на САЩ е доказала, че миналата година са били публикувани 256 статии по темата полезни свойства на куркумина.
Куркумата е полезна при следните заболявания:
• различни форми на гастрит;
• проблеми с черния дроб (за момента тези свойства са в процес на активно проучване);
• увеличава ефективността на лечението на рак на кожата чрез прякото прилагане на увредената зона;
• лечение на акне;
• възпалителни процеси, причинени от остеоартрит; помага срещу ревматоиден артрит
• заболявания на сърдечно-съдовата система.
• Кистична фиброза
• осигурява ефективно лечение при възпалително заболяване на червата
Куркума ефективно разлага мазнините в храносмилателната система, с което съществено облекчава процесът на храносмилане. Освен това беше доказано, че тя има положително въздействие върху стомашно-чревния тракт, при стрес или употреба на алкохол, отстранявайки неговото негативно въздействие.
Полезни свойства на куркумата
• Куркумата помага на имунната система да се бори стреса;
• Поддържа здравето на цялата скелетна система (кости и стави);
• Поддържа нивото на холестерол в нормалните граници и предотвратява образуването на кръвни съсиреци;
• Има антиоксидантни свойства;
• Някои лабораторни експерименти показват, че куркуминът може да забави размножаването на вируса на СПИН.

Куркумата съдържа антиоксидантни вещества, които имат свойството да подмладяват организма и предотвратяват образуването на мастни натрупвания по стените на кръвоносните съдове.
Това твърдят френски генетици поставили си за цел да разберат въздействието на подправката върху сърдечно-съдовата система на генетично ниво.
Френските учени изучават действието на два натурални естествени антиоксиданти, хесперидин и куркумин.
При опитите било установено, че при консумация на куркума в продължение на минимум четири месеца опитните мишки редуцирали мастните натрупвания, включително и тези, които водят до запушване на кръвоносните съдове, с 26 %.
Освен това се установило, че куркумата има свойството да стимулира гени, отговорни за имунната система при човека, за образуването на левкоцити и за стабилизиране на кръвното налягане.
Оказало се, че куркумата влияе на повече от 1 820 гена, чиято активност съвременната генетика определя като полезна за здравето на човека.

Куркуминът е източник на естествени антиоксиданти
Необходимо е отделно да се разгледат антиоксидантните свойства на куркумина. Източникът на антиоксиданти в куркумата са куркуминоидите (куркумин, деметоксикуркумин, бис-деметоксикуркумин). Куркуминоидите са източник на антиоксиданти, които са:
• 5-8 пъти по-силни от витамини Е и С;
• 3 пъти по-силни от гроздовите семена или екстракт от борова кора;
• достатъчно силни, за отстраняване на хидроксилни радикали, които се смятат за най-реактивните окислители.
Антиоксидантите са защита на номер 1 срещу свободните радикали. Те потенциално помагат за забавяне на признаците на стареене. Окисляването на свободни радикали може да увреди клетките и ДНК, влияещи на процеса на стареене, който всички ние мечтаем да спрем.
Антиоксидантите са важни също така за:
• подобряване на паметта;
• поддържането на здраво сърце;
• подобряване на имунитета.
Тъй като куркумата има антиоксидантни свойства, тя е напълно подходяща и като средство за грижа за кожата.
Куркуминът и неговите антиоксидантни действия дават възможност да се защитят клетките от действието на свободни радикали;
- Куркума и лук в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на дебелото черво;
- Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата;
- Намалява риска от детска левкемия;
- Подобрява чернодробната функция;
- Осигурява сърдечносъдова защита;
- Води до намаляване нивата на холестерол;
- Осигурява защита срещу болест на Алцхаймер
Куркумата е едно от най-добрите и често използвани средства в Аюрведа. Тя лекува цялостно човешкото тяло. Куркумата има горчив, лют и стипчив вкус. Тя оказва сгряващо действие. Подходяща е за всички типове конституции. Куркумата е много полезна за храносмилането: помага за поддържането на нормална флора в червата, намалява количеството на газовете, има антибиотично и тонизиращо действие. Може да се използва при кашлица, диабет, хемороиди, порязвания, други рани, ечемик, изгаряния и различни кожни заболявания. Препоръчва се срещу стрес и тревога.
Хората, страдащи от хипогликемия не трябва да използват куркума в големи количества при приготвянето на храната си.
Куркумата се препоръчва при бронхит, тонзилит, фарингит, сухо и раздразнено гърло. Може де се приготви млечна отвара от 1 ч.ч. прясно мляко и 1 ч.л. куркума и да се приема преди сън.
За външна употреба, можете да смесите 1/2 ч.л. куркума и 1 ч.л. гхи.
За стабилизиране на нивото на кръвната захар се препоръчва да се приемат по 2 щипки куркума, три пъти на ден, 5 минути преди хранене.
При анемия може да се добави 1 ч.л. жълт турмерик към 1 ч.ч. кисело мляко (да се приема само през деня).
При рани, порязвания и гъбични поражения на ноктите, може да използвате 1/2 ч.л. куркума, смесена с 1 ч.л. домашно изцеден сок от алое и да нанесете на мястото.
При отоци от удар, можете да използвате гъста паста от куркума и вода.
За ечемик на окото, намажете клепача с паста от кумкум и малко дестилирана вода.
При подуване и възпаление на венците, афти и др. подобни проблеми в устната кухина, можете да нанесете прах куркума направо върху поразените места.
За красива кожа се препоръчва ежедневно да се приема по една щипка куркума. Смята се, че ако майката следва този съвет по време на бременността, бебето ще има прекрасна кожа.
Ако носите в себе си корен куркума или го закачите в дома си се смята, че той ще ви защити от всякакви болести.

_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Фев 13, 2012 3:14 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Подправките и като лекарство
След поста на Ракли за куркумата, се по(уствах задължена да копирам това което открих за чудото наречено куркума плюс кориандър.

Единственото възможно натурално противопоставяне на всички токсични храни и напитки, токсичен въздух, токсична околна среда, прах, отрови, цигари и др. е лесно достъпното за нас натурално свръх оръжие за самозащита и изчистване съчетанието от КУРКУМА + КОРИАНДЪР ! По 1/2 супена лъжица смлени от едното и другото се смесват във всяко любимо ваше ястие един път дневно. След 15-20 мин. КУРКУМАТА + КОРИАНДЪРА вече са открили и се съединяват с всички токсични вещества, ненужните мазнини, бактерии и вируси и почваме да ги изхвърляме (по голяма и малка нужда). Да не се взимат след 19 часа защото ще ставате до тоалетната през нощта. Никога да не се варят при готвене на ястия, а да се приемат сурово-смлени в топли, но не горещи храни. Аз ги смесвам в кисело млеко + мюсли, супи, леща, фасул, салати и др.


КУРКУМА + КОРИАНДЪР по 1/2 супена лъжица от двете е асолютно ефикасно, най-доброто при алкохолизъм, запек, главоболие, болки в стомаха, тютюнопушене, за бояджии, миньори, обущари, чистачи и др. Особено за жените при всекидневно взимане за 2-3 месеца ще изчезнат всички ненужни мазнини/тлъстини от корема, ханша, задника и бедрата без да сменяте диетата си."


Забележка: Противопоказания за ползване - тази комбинация не би следвало да е подходяща, ако има запушване на жлъчен канал или при жлъчно заболяване, тъй като ще увеличи жлъчния поток, създавайки възможност за внезапно обостряне, както и по време на бременност. Да не се използва и от хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта.


Източник - http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/20 ... i-o.879861


Цитат
Подправки, използвани в кърито, като кориандър и куркума, могат да помогнат за намаляването на парниковите газове, пише в. "Дейли Телеграф", позовавайки се на резултатите от британско изследване.

Специалисти от университета на Нюкасъл са установили, че въпросните подправки намаляват с до 40 процента количеството на метана, отделян от кравите и овцете.

Кориандърът и куркумата наподобяват действието на антибиотиците и унищожават "лошите" бактерии в храносмилателната система на животните.

"Метанът е основният парников газ, а големи количества от него се отделят в резултат на бавното храносмилане при преживни животни като кравите и овцете", обясняват изследователите.

Специалистите са изпробвали ефективността на пет подправки, използвани в кърито – кимион, кориандър, карамфил, куркума и канела.

Оказало се, че най-ефикасен е кориандърът, който намалява количеството на отделяния метан с 40 процента. Следват куркумата с 30 процента и кимионът с 22 процента.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Съб Авг 25, 2012 1:30 pm Профил Галерия на потребителя WWW
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 6:45 am
Мнения: 3073
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Подправките и като лекарство
Всъщност, нямах идея, че кориандърът е с мощни антииотични свойства. Ще оставя обаче Ракълка да ни светне за това и да даде някоя рецептичка.

_________________
Нищо прекалено, но всичко докрай!


Съб Авг 25, 2012 1:34 pm Профил Галерия на потребителя WWW

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Подправките и като лекарство
бързо ще се организирам за това, Виталка. даже скоро го пих кориандъра.
напоследък използвам доста и куркумата.

а, да в древноримските рецепти, които съм се засилила да правя, а все не ми достига времето, почти навсякъде го използват - както на зърна, така и смлян.

онова с червените букви обаче малко ме озадачи. пишат си хората.

който има запушен жлъчен канал със сигурност ще е развил механична жълтеница до този момент и ще си е взел нужните мерки. баш за жлъчки да не ми говорят на мен, щото дивотии не търпим. :lol:

факта, че засилва жлъчкоотделянето говори, че е подходящ за пречистване на жлъчката и черния дроб. индийците масово се раждат със жлъчки. поне така си мисля. :lol: куркумата я пият и като чай, и я ръсят с големите лъжици наред.

_________________
i`m gonna tell God everything


Съб Авг 25, 2012 2:27 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Чет Май 26, 2011 7:31 pm
Мнения: 140
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Подправките и като лекарство
а магданозът бил афродизиак - така де...вдигал ъъъ...потенцията!))))


Съб Авг 25, 2012 5:24 pm Профил

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Подправките и като лекарство
Люцерна. Тази билка има стипчив и леко горчив вкус. Тя има анти-вата и анти-кафа свойства и противовъзпалително действие. Много полезна е за отстраняване на токсини от дебелото черво. Люцерната е естествено болкоуспокояващо средство и може да се използва при заболявания като ишиас. Чай от люцерна може да се приема вечер преди лягане при артрит, ревматизъм, колит, язви и анемия.
Алое (Aloe vera). Това често употребявано лечебно растение се среща навсякъде. То действа като общо тонизиращо средство за черния дроб - орган, който подпомага храносмилането и неутрализира токсините. То има шщ-вата, анти-питта и анти -кафа действие, така че нито една от телесните доши не може да бъде разбалансирана. Алоето помага за установяване на равновесие между вата, питта и кафа в тялото.
Пресен екстракт от алое е полезен за жени, които имат мускулни спазми по време на менструация. В такива случаи трябва да се приемат една или две чаени лъжички сгъстен сок с щипка черен пипер. За общо тонизиране може да се Взема три пъти дневно по две чаени лъжички. Алоето очиства кръвта и по този начин се отразява благотворно на черния дроб, жлъчния мехур и стомаха. То помага при язви и колити и действа противовъзпалително. При конюнктивити алоето може да се нанася директно върху външния клепач.
Алое може да се използва също и при възпаление на влагалището и шийката на матката. Пригответе душ по следния начин - две чаени лъжички сгъстен сок се разтварят в 1 литър топла вода и се добавят две щипки куркума. Този разтвор трябва да се употребява през ден в продължение на четири дни. Има много добро локално действие.
Алоето има охлаждащи свойства; и все пак то не уврежда кафа, тъй като действа отхрачващо. Има добър ефект при настинка, кашлица и застой. Освен това е и леко слабително средство.
Алое може да се използва външно при изгаряния, по- резни и травматични рани. Употребява се заедно с куркума, която също стимулира оздравителния процес. Локалното приложение е полезно и при вагинален херпес. За симтоматично облекчаване се приготвя следната смес - две супени лъжици сок и две щипки куркума. Прилага се локално всяка нощ преди лягане в продължение на една седмица.

Асафетида. Това ароматично вещество, което е смола от дърво, е възбуждащо средство. Асафетида облекчава също спазми. Тя е добро отхрачващо и естествено слабително средство. Щипка смола, добавена към готвена леща, подпомага смилането й. Разпалва агни, отстранява токсините и облекчава болки. Тя също подпомага изхвърлянето на газове от дебелото черво.

При болки в ушите в слуховия проход се поставя малко парченце Асафетида, обвито с памук. Изпаренията облекчават болката.
Сода за хляб. Добавянето и при готвенето на нахут или черен фасул ги прави по-лесносмилаеми и ускорява сваряването. Тя също е антиацид (противокиселинно средство). Чаша топла вода с щипка сода и сок от половин лимон намалява киселинността и газовете, подобрява храносмилането. Половин чаена чаша сода, добавена към водата във ваната, стимулира кръвообращението и прави кожата мека. Содата облекчава кожни инфекции, копривни трески и кожни обриви, подпомага здравето и добрата хигиена на кожата.
[LEFT]

Корен от блатен аир. Тази билка е гореща и проникваща. Използва се като отхрачващо средство и като еметик (предизвиква повръщане). Корените от аир имат много лечебни свойства. Те могат да се прилагат през носа под формата на прах (като енфие), за да облекчат настинка, възпаление на околоносните синуси и на свързаното с тях главоболие. Може да предизвиква кихане, което очиства дихателните пътища.
Аирът е противогърчово средство и може да се използва при епилепсия. Той въздейства на по-висшите мозъчни функции и на мозъчната тъкан. Спомага за разширяване на съзнанието и за проясняването му. Корените на аира са най-добрият антидот срещу вредното въздействие на марихуаната, която има токсично действие върху чернодробните и мозъчните клетки. Ако към марихуаната се добави малко прах от корен на аир, това напълно ще неутрализира токсичното действие на дрогата. На практика корените на аира могат да неутрализират страничните действия на всички халюциногенни средства.
За да стимулирате развитието на интелекта на подрастващото дете, загрейте златна нишка и я прокарайте през средата на корена по надлъжната му ос. След това го стрийте върху груб камък и го смесете с майчино мляко. На детето се дава половин до една чаена лъжичка от сместа. Това ще предпази детето и от кафа-нарушения.
Корените от блатен аир могат да се използват и за подобряване на паметта. За тази цел сутрин и вечер се приема прах от корени на аир - по една щипка с четвърт до половин чаена лъжичка мед.
Две до три чаши чай от корени на аир предизвиква повръщане. Използува се при лечение на хронична кашлица и астма. Корените на аира разширяват бронхите и премахват задръстването в гръдния кош.
Лековитото масло от корени на аир може да се втри- ва в лигавицата на носа и се използва външно за масаж при вата и кафа нарушения. Масаж с такова масло намалява напрежението и болката в мускулите, предизвиква чувство на свежест. Корените от аир стимулират кръвообращението и храненето на мускулната тъкан.

Кардамон. Кардамонът е ароматен, възбужда и освежава, разпалва огъня на храносмилането. Той освежава ума и стимулира сърцето.
Кардамонът е слабо стипчив, сладък и малко лютив. Той трябва да се употребява в малки количества - да се поръсват зеленчуци или да се добавя към чай.
Кардамонът укрепва сърцето и белите дробове, действува газогонно. Той е болкоуспокояващо средство, изостря ума, улеснява дишането и освежава дъха.

Рициново масло. Това средство действува слабително. То е достатъчно безвредно, че да се използва дори при лечение на кърмачета (майката трябва да потопи пръста си в рициново масло и да даде на детето да смуче). При хроничен запек трябва да се изпие 1 супена лъжица от него с чаша чай от джинджифил. Този тоник неутрализира токсините, премахва газовете и запека.
Рициновото масло е и антиревматично средство, понеже има естествено болкоуспокояващо и слабително действие.
Чаят, приготвен от корените на рицина, се използва при лечението на много вата-заболявания като артрит, ишиас, хронични болки в гърба и мускулни спазми. Чаят има противовъзпалително и антиартритно действие. Премахва задръстването със секрети, ефективен е при лечение на подагра.

Кайенски пипер. Тази подправка е лютива и гореща. Често се използва при готвене. Тя разпалва огъня на храносмилането и е добро апетитовъзбуждащо средство. Ускорява кръвообращението и действа потогонно.
Той подпомага изпразването на дебелото черво, унищожава глистите и паразитите. Добро средство при настинка, кашлица и задръстване. Има очистващо действие върху дебелото черво и потните жлези.
Може да бъде използван вътрешно като се поставя в капсули. Приемането на 2 капсули 2-3 пъти дневно спомага за разтварянето на кръвни съсиреци. Подходящ е при вата и кафа заболявания, но не при питта заболявания. Намалява тежеста на храната, прави я лека, вкусна и добре смилаема. Трябва да се използва като подправка към месо, леща и сирене.

Канела. Канелата е ароматична подправка и стимулант с антисептични и освежаващи свойства. Вкусът й е леко лютив и стипчив. Ефектът върху тялото е загряващ.
Канелата е добро антитоксично средство; освежава, укрепва тъканите и повишава енергията им. Тя има и болкоуспокояващо действие. Облекчава вата и кафа заболяванията. В малки количества може да се използва и при питта нарушения. Използването на прекалено големи количества довежда до увреждане на питта.
Канелата разпалва агни , стимулира храносмилането и има естествено очистващо действие. Тя стимулира и потоотделянето. Добро средство е за ограничаване на настинка, задръстване с бронхиална секреция и кашлица.
Канелата, кардамонът, джинджифилът и карамфилът се използват заедно за приготвянето на най при кашлица, задръстване с бронхиална секреция и за подпомагане на храносмилането. Трябва да се употребяват в малки количества ( по една щипка).
[LEFT]

Карамфил. Това е друго ароматично растение, то е лютиво, мазно. Неговата употреба води до увреждане на питта. С негова помощ могат да се контролират вата и кафа. Под формата на прах карамфилът може да се консумира заедно с плодове и зеленчуци. От него може да се приготвя чай. Добавянето на щипка към чая от джинджифил ще окаже благотворно влияние върху вата и кафа.
Карамфилът е естествено обезболяващо средство. Карамфилово масло се използва за облекчаване на зъбобол - малко парченце памук се натопява в карамфилово масло и се поставя в кухината на зъба.
Карамфилът облекчава кашлица, задръстване с бронхиална секреция, настинка и оплаквания, свързани със синусите. Няколко капки карамфилово масло се добавят към вряща вода и се правят инхалации. Това намалява задръстванията с бронхиална секреция и запушването на носа.
За облекчаване на суха кашлица може да се сдъвче парченце карамфил с небет-шекер. Небет-шекерът се препоръчва, за да не се увреди питта, тъй като карамфилът е лютив и предизвиква парене на езика.

Кориандър. Съществуват две форми на кориандър: едната - свежите зелени части на растението, които се наричат още силантро; другата форма е изсушени семена (кориандър). Кориандърът е ароматично и възбуждащо средство, стимулира храносмилането. Той има и охлаждащо свойство. Кориандърът е естествено пикочогонно средство и може да се използва, когато човек усеща парене при уриниране. За целта - в цедка се поставят семена от кориандър, заливат се с гореща вода и се оставят малко да покиснат. Този чай прави урината по-алкална. Чаят е подходящ и при нарушения на храносмилането, образуване на газове, гадене и повръщане.
Пресен сок от кориандър има анти-питта свойства. Прилага се при обриви, копривна треска и дерматит. Кашица, приготвена от растението, се нанася върху кожата, за да облекчи чувството на горене и парене. Кориандърът помага и за очистването на кръвта.

Кимион. Кимионът е едновременно билка и подправка. Той е ароматен, лютив и леко горчив, подпомага храносмилането и подобрява вкуса на храната. Той стимулира отделянето на храносмилателни сокове. Смленият на прах и запържен кимион се използва ефикасно при заболявания на червата като разстройство или дизентерия. В такива случаи се приема прясно приготвено ласси с щипка кимион.
Кимионът действува облекчаващо при болки и спазми в коремната област. Той е много ефикасен при питта и кафа заболявания.

Ленено семе. Лененото семе се препоръчва като слабително, отхрачващо и премахващо задръстването с бронхиална секреция средство. Ако вечер се изпива една чаша чай от ленено семе , изпразването на червата сутрин ще бъде по-лесно. Това ще спомогне и за отделянето на слузта заедно с изпражненията.
Това просто домашно средство облекчава запека, раздуването и дискомфорта в коремната област. Лененото семе дава енергия на тялото, помага при астма и хронична кашлица.

Чесън. Чесънът съдържа етерични масла, ароматен загряващ, горчив и лютив. Той помага при вата заболявания, действа газогонно. Той стимулира смилането и резорбцията на хранителните вещества в червата и е добро подмладяващо средство.
Много духовно развити хора твърдят, че чесънът в действителност е раджас (подтиска духовното развитие) и не би трябвало да се приема от хора, които изпълняват духовни практики. Чесънът възбужда сексуалната енергия и не се препоръчва на хора, които се въздържат от полов живот.
[LEFT]
Независимо от изложените дотук противопоказания, чесънът е подходящ при вата заболявания. Поради загряващото му действие, той е полезен в дъждовния сезон и през зимата. Облекчава болки в ставите. Чесънът обаче не е подходящ за хора с питта конституция, защото е лютив и загрява.
Това растение притежава антиревматично действие, може да се употребява още при суха кашлица и задръстване. Чесънът е изключително ефективен при главоболие, дължащо се на заболяване на околоносните кухини, при болки или шум в ушите. При лечение на ушни заболявания се накапват 3-4 капки чесново масло или вечер се поставя по-голямо количество във външния слухов проход и се запушва с памучен тампон. На сутринта болката ще е изчезнала.
Чесънът помага и при зъбобол. Чувствителните зъби или болният венец могат да се масажират с чесново олио.
Пресният чесън може да се използва при готвене. Той прави храната по-вкусна и по-лесносмилаема и разпалва агни. Пресният чесън има анти-вата и анти-кафа свойства.

Гхи. Гхи е продукт, получен от несолено масло. (Виж приложение В). То е превъзходно апетитовъзбуждащо средство, подобрява вкуса на храната, разпалва агни. Подобрява също храносмилането, защото повишава секрецията на храносмилателните сокове. Гхи способства за повишаване на интелигентността и възможността за разбиране, подобрява паметта, увеличава оджас.
Когато се приема с топло мляко, действа слабително. Гхи се използува заедно с различни билки и това подобрява техните лечебни свойства върху съответните тъкани. Често се използва като лечебно средство заедно със сладък корен, корени от блатен аир или готу кола.
Гхи е ефективно при хронична треска, анемия и заболявания на кръвта. Полезно е при детоксикация. Не повишава нивото на холестерола, за разлика от много други масла. Има анти-вата, анти-питта и анти-кафа свойства и затова е подходящо за възстановяване на равновесието на трите дошИ.
Гхи стимулира заздравяването на раните, облекчава пептичната язва и колита. Оказва общо положително въздействие върху очите, носа и кожата.

Джинджифил (Исиот). Това растение се използва както в пресен, така и в сушен вид. И в двата случая то е ароматно и лютиво. Джинджифилът е възбуждащо и карминативно средство.
Пресният джинджифил съдържа повече вода и е по- мек; сушеният, стрит на прах, джинджифил е по-силен и с по-дълбоко действие.
Чай, приготвен от пресен джинджифил, е полезен за вата и питта-конституция. Сухият джинджифил е много концентриран и много силен и е подходящ за кафа-конситуция. Джинджифилът има потогонно действие, разпалва агни, неутрализира токсините и стимулира смилането, резорбцията и усвояването на хранителните вещества. Помага при възпалено гърло, обикновена простуда, задръстване и синуити. Стрити на прах прах корени от джинджифил се разтварят в гореща вода. Добре е полученият чай да се пие с мед. Консумирането на пресен джинджифил с малко чесън е добро средство в случай, когато агни е слаб. Тази смес разпалва агни и възвръща апетита. Половин чаена лъжичка настърган пресен джинджифил с щипка сол е превъзходно апетитовъзбуждащо средство.
Джинджифилът е най-доброто от домашната аптека за кафа проблеми, като кашлица, хрема и възпалено гърло.
При главоболие се приготвя маска от половин чаена лъжичка прах от джинджифил, разтворен в малко вода. Затопля се и се нанася върху челото. Тази смес предизвиква леко чувство на парене, но не уврежда кожата и отнема болката.
Джинджифилът може да се използва като подправка при готвене и е особено подходящ в студено време. Употребата му прави ястията по-леки и лесно смилаеми. Той също подпомага очистването на червата и стимулира перисталтиката. Джинджифилът може да се прилага и външно при болки в ставите или мускулите. Той стимулира кръвообращението и облекчава болката, чрез освобождаване на застоялата енергия.
При болки в тялото се препоръчва баня от джинджифил. Настърган джинджифил се завързва в кърпа и се поставя така, че водата от крана да тече върху него. Тази вода облекчава болките, има освежаващо и релаксиращо действие.

Готу кола. Листата на това растение изглеждат като двете мозъчни полукълба. То въздейства на мозъчната тъкан и е много ефективно средство за развитие на паметта и интелекта. Готу кола стимулира мозъчната тъкан, като по този начин повишава способностите за разбиране и възприятие.
Готу кола премахва последиците от стреса и успокоява ума. На санскритски това растение се нарича брахми (Brahma означава Космическо Съзнание). Това растение подпомага протичането ма енергия между лявото и дясното мозъчно полукълбо.
Готу кола премахва задръстването (деконгестант) и се използва при заболявания на синусите. За очистване на слуз се използва под формата на прах. Приема се по четвърт чаена лъжичка с мед сутрин и вечер.
Основното действие на готу кола е насочено към ума и по-висшето съзнание. Приемането на чаша чай вечер преди лягане осигурява здрав сън и бодрост след събуждане.
[LEFT]

Мед. Медът произвежда топлина в тялото, следователно намалява вата и кафа. На вкус е сладък и стипчив. Подходящ е за лечение на вътрешни и външни язви. Той има свойството, подобно на гхи, да транспортира активните вещества на билките до съответните тъкани и затова се използва като среда за много вещества. Медът е превъзходно средство за очистване на кръвта и има благотворно въздействие върху очите и зъбите. Медът облекчава настинки, кашлица и задръстване. При нанасяне върху външна рана ще стимулира оздравителния процес.
Разтворен във вода, той зарежда тялото с енергия и подпомага очистването на бъбреците. Приеман в умерени количества, медът редуцира мастната тъкан. Той не трябва да се вари, тъй като при варенето се променят неговите качества и може да стане неприемлив за организма. Загретият мед може да затрудни храносмилателната система и да предизвика образуването на токсини.

Сладък корен (Сладник). Тази билка има сладък и леко стипчив вкус и естествено отхрачващо действие (експекторант). Почиства устната кухина, стимулира слюноотделянето и увеличава секрецията в стомашночревния тракт. Дъвченето на парченце сладък корен почиства устата и зъбите и ги предпазва от разрушаване. Сладкият корен има и бактерицидно действие. Използва се за облекчаване на настинки, кашлица и задръстване. В тези случаи се приготвя чай от сладък корен, който подпомага отхрачването.
Сладкият корен е също еметик (предизвиква повръщане). Две до три чаши силен чай от сладък корен предизвиква гадене и повръщане. Това подпомага отстраняването на излишната слуз, натрупана в стомаха. Изхвърля се и излишната слуз, причиняваща задръстване в гръдния кош.
Сладкият корен е много ефикасен антидот при пептични язви и гастрит (възпаление на лигавицата на стомаха). За лечение на тези страдания се препоръчва една чаена лъжичка стрит на прах сладък корен (може и по-малко) в чаена чаша вода (чай от сладък корен).
Може да се направи лечебно масло от сладък корен или да се смесва с гхи за вътрешна употреба. Използва се при диабет, бронхит, настинки и често повтарящи се астматични пристъпи.
Гхи със сладък корен може да се прилага външно върху рани. Септични (гнойни) или лошо заздравяващи рани се повлияват много добре от компреси с него. Редовното приемане на гхи със сладък корен (половин чаена лъжичка дневно), помага за овладяване възпалението на пептични язви на стомаха.
Сладкият корен е много ефективен антидот и при възпаление на жлъчния мехур. Чаша чай от сладък корен, изпита след хранене, подобрява храносмилането и премахва запека.
Синап. Синапът е много лютив, горещ, остър, проникващ и мазен. Семената се използват като подправка при готвене. Синапът разпалва агни и неутрализира токсините. Все пак той трябва да се употребява предпазливо, защото може да предизвика увреждане на питта.
Синапът действа обезболяващо, намалява мускулните болки. Той е газогонно средство, помага и за отстраняване на задръстване. Може да се приготви лапа от стрит на прах синап и вода. Тази лапа не трябва да се поставя непосредствено върху кожата, тъй като може да предизвика изгаряне. Лапата със синап се поставя в кърпа, която се наляга върху кожата при болки в ставите и гръдния кош.
Синапът може да се използва за загряващи бани и компреси при мускулни крампи. В малка кърпа са завързват семена и се слагат в съд с гореща вода. В тази вода се потапят ръцете и краката, за да се отпусне мускулатурата.
Синапът може да се използва при варене и пържене. Затопля се сусамово масло. Когато се сгорещи, се добавят две щипки семена от синап, чесън, лук и зеленчуци. Пържените зеленчуци стават така по-леки и добре смилаеми.
Синапът може да се използва при лошо храносмилане, подуване на корема и при общо неразположение, дължащо се на нарушено храносмилане.

Мускатов орех (Индийско орехче). Мускатовият орех е ароматичен, действа стимулиращо. Употребява се за подобряване на вкуса на чая и млякото. Комбинацията от прясно мляко и мускатов орех служи като тонизиращо средство за мозъка и сърцето. Използва се и при полова слабост.
Мускатовият орех е ефективен също при лечение на неволево уриниране, обща слабост, разстройство, газове, тъпи болки в корема, загуба на апетита и при заболявания на черния дроб и слезката.
Мускатовият орех е успокояващо средство, предизвиква естествен сън, следователно помага при безсъние. Той трябва да се приема в ограничени количества (еднократно, не повече от една щипка) и само от възрастни, поради силното му действие.
Той е много полезен за хора с вата- или кафа-конституция. От хора с питта-конституция той трябва да се използва В малки дози.

Лук. Лукът е силно дразнещо средство, лютиво и ароматно. Той действа загряващо, когато се приема вътрешно. Неговите пари съдържат амоняк, който дразни очите и предизвиква отделяне на секрети от носа и очите. Лукът възбужда сетивата. Ако човек има чувството, че е замаян или че ще припадне, вдишването на изпаренията от разрязан лук бързо ще му помогнат. Лукът стимулира храносмилането и възбужда сексуалната енергия. Той е раджастична храна и следователно не се препоръчва на хора, които се въздържат от полов живот с цел духовно развитие.
Вареният лук е сладък и люти по-малко. Ако лапа от сварен лук се постави върху цирей, това ще ускори узряването му. Висока температура и предизвикани от нея гърчове могат да бъдат повлияни по следния начин: суров настърган лук се увива в кърпа и се налага на челото или на корема.
Лукът ще облекчи острите епилептични припадъци, ако се вдишват изпаренията му или се сложат капки от лук в очите. Лукът снижава нивото на холестерол и добре тонизира сърцето. Половин чаша пресен сок от лук с две чаени лъжички мед, приет вътрешно, е ефикасно средство при астма, кашлица, спазми, гадене и повръщане. Това средство помага и за унищожаването на чревни паразити. При болки в ставите може да се приготви следната лапа: една глава настърган лук се разбърква с половин чаена лъжичка куркума и половин чаена лъжичка къри. Засегнатите стави се намазват с нея.

Черен пипер. Тази подправка е лютива и гореща; тя е стимулант, който спомага за раздухването на агни.
Черният пипер повишава секрецията на храносмилателните сокове и подобрява вкуса на храните. Използва се за облекчаваме на запек, сухи хемороиди, газове и липса на апетит. При наличие на чревни паразити може да се консумира черен пипер с малко мед. Смленият пипер трябва да се приготвя от цели зърна.
Черният пипер помага за премахване на отоци. Като антидот при копривна треска се използва Външно мехлем от гхи с щипка черен пипер. Той е горещ и лютив, но когато се смеси с гхи, помага при питта-нарушения, като дерматит и копривна треска.
[LEFT]

Сол. Повечето хора използват солта, само за да коригират вкуса на храната, но тя има и лечебни свойства. Солта съдържа вода, тя е вторичен продукт на морето.
Солта уврежда питта и кафа, защото съдържа Вода и Огън. При готвене трябва да се използва много малко сол.
Солта помага при газове и подуване на корема. Тя почиства устата, повишава сокоотделянето в стомашно-чревния тракт и подобрява храносмилането.
Тя може да се използва при външни отоци. За тази цел тя се сгорещява в подходящ съд, изсипва се в платнена торбичка и се поставя на съответното място. Солта е и естествено обезболяващо средство и може да се прилага локално. Тя стимулира дренажа на течностите: за да се очисти кафа и да се преодолее запушването на носа, в него се накапват няколко капки концентриран разтвор на сол.

Куркума. Тази билка е ароматна; тя е стимулант и има много полезни функции. Горчива е, леко лютива, очиства добре кръвта, тонизира храносмилателната система, премахва задръстване. При заболявания на дихателните пътища (кашлица, астма) куркумата успокоява и облекчава. Освен това тя притежава антиартритно и противобактериално действие.
Куркумата може да се добавя към богати на белтъчини храни, за да подобри храносмилането и да предотврати образуването на газове. Тя е много полезна за поддържане на нормалната бактериална флора в дебелите черва.
При възпаление на сливиците и гърлото може да се прави гаргара с куркума - В чаша гореща Вода се разтварят по две щипки куркума и сол.
Куркума има противовъзпалителни свойства. Тя може да се прилага локално при драскотини, контузии и травматични отоци. На засегнатото място се нанася лапа от половин чаена лъжичка куркума и щипка сол. Болката, отокът и възпалението бързо отзвучават.
При лечение на диабет куркумата също намира приложение. Приемането на 4-5 капсули след всяко ядене спомага за възстановяване на нормалните стойности на кръвната захар.

Къдрав лапад (Rumez crispis). Тази билка е много известна в Америка.
Тя има анти-питта свойства. Слабително средство е, очиства кръвта и има противовъзпалително действие. Ето защо се използва при артритни оплаквания за облекчаване на болките, чувствителността и зачервяването на ставите. Чаят е особено ефикасен при дер- матити, кървящи хемороиди и инфектирани кожни обриви на шията, гърба и подмишниците.
Благодарение на детоксикационните си свойства лападът очиства кръвта и действа успокояващо, когато е нарушен балансът на питта.
Корените му са много полезни за външно приложение при язви, кожни инфекции и зле заздравяващи охлузвания.
[/LEFT][/LEFT][/LEFT][/LEFT][/LEFT]

_________________
i`m gonna tell God everything


Сря Окт 17, 2012 10:20 am Профил Галерия на потребителя
 [ 9 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov