Последно посещение: Чет Дек 08, 2016 10:04 pm Галерия Галерия   Дата и час: Чет Дек 08, 2016 10:04 pm




 [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Кухнята на Древния свят 
Автор Съобщение

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Кухнята на Древния свят
отдавна ме човърка идеята да отворя такава тема. не можех да реша дали да е отделна от Угощението на Бабет, защото в крайна сметка пак за ядене ще става въпрос.
но реших, че е добре да й се даде право на самостоятелно съществуване, защото ми се иска да се поразходим много, много назад във времето. векове назад.

и да се срещнем с традиционните ястия, начин на приготвяне и продукти от далечното минало.

затова всяка рецепта, която датира поне четири века назад е добре дошла в тази тема.



Миналата година още по време на римските празници в Пловдив :P се заканих да започна да приготвям тематични вечери с древноримска кухня, с еврейски, арменски и какви ле не още щуротии от началото на новата ера и малко преди това, но инерцията ме понесе, освен това и седефчето не беше се показало все още.

Обаче като чух миналата седмица, че римските дни отново са настъпили в Пловдив, а в събота видях е зеленото седефче, се ритнах и си дадох тласък.

в този момент, баш сега. :dance:

отварям темата за



Кухнята на Древния свят



(очаквам до другата седмица да сготвя поне една рецепта, ако някой ме изправири, както казва Дани Де вито - печели.)



макар, че навсякъде е пълно с подобни инициативи, във Варна все още не знам да има





Музей предлага древноримски и етруски ястия


prontosofia.com



Археологическият музей на Болоня предлага на посетителите си да се нахранят с ястия, направени по древни рецепти, датиращи от IX до I век пр.н.е. В менюто, което е на разположение на гостите на музея, могат да се опитат ястия по древноримски или етруски рецепти. Специалитети са зелевата чорба, качамак от бакла, сирене, маслини, специфичен хляб, направен от брашно, чесън и лук. Като питие се предлага вино, смесено с борова смола.


Рецептите в древноримската кухня идват от De agri cultura на Катон. Писанието се смята за истинска Библия на кухнята, но не само. В него може да се открият от съвети за рязане на нокти до такива за приготвяне на сладкиш, казва Клаудио Кавалоти, организатор на гастрономическата изложба.


Експозицията ще бъде отворена от 17 до 31 май. На 31 май ще бъде и галавечерята, приготвена по рецепти на Апиций, древния бирник, известен с кулинарните си способности.










_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Май 28, 2012 4:11 pm Профил Галерия на потребителя
Фурия
Аватар

Регистриран на: Сря Дек 17, 2008 3:07 pm
Мнения: 9496
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Сега сестро,силно се съмнявам някой да изпревари,
но пък разпали любопитството ми.Кво са яли древните и колко точно древни са били?!??

_________________
ШИЛЕ ШЕРСКО!


Пон Май 28, 2012 8:46 pm Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
вярвай ми, сестро, наистина древни. :lol:
обаче, за да ми е удоволствието по-дълго, смятам да удължа подготовката си. тази седмица ще си направя списък с необходимите подправки и ще набавя каквото ми липсва.

надявам се другата седмица да сготвя първото блюдо.



Древните си угаждали с пиперливи наденици и пикантен хляб




Какво са яли нашите предшественици? Мнозина смятат, че основното ястие в менюто на древните са печените меса и виното. Но се оказа, че истината е съвсем различна. В най-новата книга "Кулинарно пътешествие във времето", която излиза на английски език, са пуснати рецепти, по които са въртяли гозбите си хората от най-древни времена - още от каменната епоха. Те са подбрани от трима датски археолози, въз основа на различни показатели. Учените са анализирали готварските съдове, датиращи от различните епохи, като са изследвали костите и други хранителни остатъци, намирани в тях. Проучени са семената на растенията и подправките, които са се запазили край огнищата, както и изкуството и скалните рисунки, изобразяващи процеса на готвене. И ако сме си представяли, че полуголи и обрасли диваци ядат недоопечено и почти сурово месо или пък различни коренища и грудки, това май ще се окаже голяма заблуда. Повечето от 77-те рецепти, някои възраст от над 16 000 години, публикувани в книгата, са дори вкусни. Рецептите са подредени по сезони и включват периода от каменната епоха, минават през времената на Римската империя, викингите и "шеф" готвачите на средновековието.

Пиперлива наденица с кедрови ядки, пикантен хляб с козе сирене или краставица с мента, оцет, дафинов лист, и анасон...не е зле, нали? С подобни "гурме" специалитети са се хранили римските патриции. Поради начина на набавяне на нужните продукти и обработката им (все пак нашите пра-прадеди не са имали супермаркети и фурни за печене), повечето от рецептите са доста трудоемки. Методиката на готвене при викингите включвала големи и тежки съдини, увисвани над горящия огън, а древните хора са хвърляли месото върху нагорещени камъни. Римляните са използвали железни решетки, подобни на днешните скари.

Има и такива ястия, които са истинско предизвикателство за стомаха. Пример е "liquamen", което е консервант, а може би и марината, направена от сол, ферментирала риба, зехтин, риган и ябълков, или друг плодов сок. Този екзотичен сос, също така е римско изобретение.

Средновековието обаче ни предлага вкуснотии, като пълнено пиле с гъби и лук шалот в сос от червено вино. Готвачите от каменната или медната епоха не са имали финесът на по-съвременните си колеги. Яйца печени върху намазнена каммена плоча или месо обвито в ароматни треви, или глина и опечено във някакво подобие на огнище, не са били крайно лоши идеи за времето си. Може би кулинарният връх на древността е "омлет с гъби" , което представлява яйца приготвени с гъби и подправки като мащерка. Салатите така популярни и разнообразни днес, не са били чест гост на масата в онези времена. Те са били на базата на "зеленилки", овкусени с тогавашният еквивалент на олиото и оцета. Те включвали ароматни треви и смлени подправки. Всъщност голяма част от подправките, без които съвременната кулинария би била мисия невъзможна, са били познати на човечеството от най-стари времена. Оцет, шафран, кардамон, чесън, сусам, целина, хрян, канела, анасон - египетските, древногъцките и римските майстори на храната са ги използвали ежедневно. Грубоватите викинги освен месо са похапвали и голямо разнообразие от зеленчуци – зеле, грах, праз, ряпа, лук, копър, магданоз и много други. Гъбите са събирани не само като храна. В сагите има текстове, говорещи за използването на халюциногенни гъби. Десертите са доста по-бедни откъм разнообразие и вкусове. Това са главно сезонни плодове, мед и непретенциозната овесена каша.

Стефан Шубаров

_________________
i`m gonna tell God everything


Пон Май 28, 2012 8:52 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Нед Юни 07, 2009 7:44 pm
Мнения: 2483
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Хъм, прийска ми се да видя едно средновековно печено прасенце с ябълка в устата :o


Вто Май 29, 2012 1:23 pm Профил
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3435
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Е, за темата :roseforyou: (хммм, ще потърся древен букет, друг път)

Ераклия написа:
римските празници в Пловдив :P

хаа, не ми се плези, аз съм в тракийската провинция и съм проспала кога Пловдив го превърнали в римска провинция, а като те зачовърка идеята не се ли сети какъв подарък ти донесох от Лувъра?




а Милорд, не ти ли се прииска древна биричка с прасенцето?

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Вто Май 29, 2012 2:33 pm Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Нед Юни 07, 2009 7:44 pm
Мнения: 2483
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Е чак древна бира, то тя сигур ще е вкиснала. Ма с древното прасенце и сегашна бира бих употребил 8-)


Вто Май 29, 2012 3:23 pm Профил
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Честита тема! :roseforyou:


Ер, сериозно се замислям вече дали не трябва да ти присъдим титла за готварство - доктор хонорис кюзин например. :geek:

Само като чета начина на готвене, се чудя дали е безопасен за мутиралите ни стомаси. ;) Или да зема да зема от халюциниращите гъби първо и сетне да маам смело направо от нагорещените камъни. :P

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Сря Май 30, 2012 2:01 am Профил Галерия на потребителя
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Първият ми принос в тази тема са безквасни хлебчета, но и аз не разполагам с камъни. :( Това беше шега. :) За камъните. То е ясно, че ще се пече във фурна.
Та... най-елементарното - древноримска пица. На латински "pimsa". Замесва се тесто от брашно, сол и вода. В него обаче може да се сложат и начукани ядки - орехи, бадеми(по желание), а след изпичане се маже със зехтин и се ръси с билки(в моя случай-риган)
По същия начин мога да си направя и древнобългарска питка, но да я намажа отгоре с мед.

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Чет Май 31, 2012 8:41 am Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
най-после открих и купих рибен сос, който се използва вместо сол в много от ястията от древните рецепти, които открих.
в съвремието употребата му се е запазила най-вече в азиатската кухня.
но в древноримската кухня например се е използвал като сол.


Сосът се приготвя от аншоа или друга дребна риба, която се осолява и поставя в дървени бурета. Притиска се с камъни, за да започне отделяне на течност на принципа на химичния процес, наречен "осмоза". Така продуктите ферментират в продължение на година/година и половина.

В зависимост от това колко дълго е ферментирала рибата, сосът може да има различен вкус. Сосове, които са ферметирали сравнително малко време имат по забележим рибен вкус, за разлика от дълго ферментиралите сосове, които притежават по лек аромат на риба и по-засилени нотки наподобяващи сирене и ядки.
Подготвената риба се слага на слънце, за да не бъде нападана от насекоми. Освен от аншоа има и рибни сосове, приготвени от каламари.


_________________
i`m gonna tell God everything


Вто Юни 12, 2012 7:12 am Профил Галерия на потребителя

Регистриран на: Чет Дек 11, 2008 10:48 pm
Мнения: 13057
(View: Всички /В Темата)


Местоположение: отвъд
Мнение Re: Кухнята на Древния свят
Доброто възпитание изисква да се храним с прибори. Ако се замислим кой от тях използваме най-често, безспорният победител ще е вилицата. Ножът е само нейн партньор, а лъжицата, би й отнела първенството само при условие, че започнем да преживяваме единствено на супи. Засега обаче тенденцията е точно обратната – на почит са по-твърдите храни.

Днес за много хора вилицата е естествено продължение на ръката и изобщо без нея животът изглежда немислим. Дните преди създаването й тънат в мъгла – представяме си първобитният строй, голи хора, ръфат сурово месо – с една дума дивотия. Истината обаче е, че тя е последният прибор, който се появява на трапезата на европейците и то след вековни анатеми и бурни скандали. Сигурно ви се е трудно да повярвате, но само до преди 300 години, използването на вилица се смятало за крайно неприлично.

През цялата Античност, Средновековието и Ренесанса в цивилизована Европа етикетът налагал правилото на трите пръста – ястията трябвало да се поднасят към устата само с тях, а не с цялата длан. Аристократите си помагали с ножове, с които не само разрязвали, но и набучвали големите късове месо. Лъжиците, които присъствали в бита на хората от най-дълбока древност, по това време били използвани основно за приготвяне на храна.

Първата вилица в Европа се появява във Византия през XI век по поръчка на една капризна принцеса. Тя смятала за унизително задължението да взема храната си с ръка и поискала да й направят прибор, с който това няма да се налага. Новото изобретение скоро се появило и в Италия, но там било яростно анатемосано от църквата. Причината – вилицата удивително напомняла за тризъбеца на самия Сатана.

Оттук нататък вилицата придобила печална слава. По-ексцентричните аристократи се сдобивали с „дяволският” прибор за престиж, но малцина от тях дръзвали да докоснат залъка си с него. Според ужасяващите разкази от онова време голямо нещастие грозяло всеки един, който го направи. Сякаш за да потвърди суеверието изненадващо от чума била покосена съпругата на дожда на Венеция – единствената в града, която публично се хранела с вилица.

Заради това проклятие и през следващите два века благородниците използвали вилицата като играчка и декорация, но не и по предназначение. Има свидетелства, че във Френския двор през XIV век имало само една вилица и тя била съхранявана в специално калъфче. Едва през епохата на Просвещението злокобните суеверия около вилицата започнали да се разсейват и за пръв път този прибор започва да се пише в книгите по етикет.

Окончателната победа на вилицата над останалите прибори (и начини) за хранене бележи Великата Френска революция (1789 г.), когато новата върхушка в обществото – буржоазията, отхвърля всички стари порядки и налага свои. Тогава вилиците излизат от шкафовете и витрините за да се настанят трайно на масата.

hera.bg

_________________
i`m gonna tell God everything


Пет Юли 27, 2012 1:31 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov