Последно посещение: Нед Апр 22, 2018 2:48 am Галерия Галерия   Дата и час: Нед Апр 22, 2018 2:48 am
 [ 2 мнения ] 
Апостол Карамитев 
Автор Съобщение
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3436
(View: Всички /В Темата)

Мнение Апостол Карамитев
"Че кой не се е влюбвал в Апостол Карамитев?! Даже и животните край него го харесваха", казва актрисата Маргарита Дупаринова, негова съпруга.
та и аз така :inlove:

Странно, но този велик артист няма много снимки в нета... странно и че в уикипедията има толкова малко написано...


17.10.1923 г. в Бургас. Починал на 09.11.1973 г. по време
на снимките на филма "Сватбите на Йоан-Асен"
(да си призная обаче този филм все не успявам да изгледам.... дали заради емоцията не успявам да проследя :(... )
Ще изкопирам два материала, които могат на много места да се срещнат, ма що да си ги нямаме и тук под око ;)

Апостол Карамитев е роден на 17.10.1923 г. в Бургас в семейство на пристанищен работник. Още от ранна възраст много ходи на кино и театър. Носи кофата с лепилото на човека, който лепи афишите, мете киносалона за да могат да го пуснат да гледа прожекцията на филма. Следи всяко гостуване на театрални представления.

Постъпва в класа на Стефан Сърчаджиев, в двугодишната театрална школа. Втората година класът се ръководи от Боян Дановски. В дипломния им спектакъл: „Както ви се харесва” от Уилям Шекспир, постановка Б. Дановски, Апостол Карамитев изпълнява ролите на Орландо и Жак. Специлизира режисура в Москва, Санкт Петербург, Прага и Варшава (1966-1967). От 1969 г. е доцент по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кр. Сарафов”.

На 16.08.1947 г. е назначен за стажант артист в Народния театър, където работи до 1973 г. Актьорският му дебют е в ролята на Сергей Левашов в „Млада гвардия” от А. Фадаеев на сцената на НТ „Иван Вазов”. Става особено популярен сред младото поколение след ролите си на Ромео в „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир, Гвидо от „Херцогинята на Падуа” на Оскар Уайлд, а след няколкото успешни филма, окончателно завладява сърцата на младата публика.
Апостол Карамитев започва своята кариера във време когато за „звезди” в театъра и киното не може все още да се говори. Театърът тогава не е доходна професия, той се е смятал за призвание, а киното едва прохожда.

В своята книга „Игрите” Леон Даниел казва: „Чочо беше красив, много красив, но неговата красота тогава не беше на мода, в живота се харесваше, но в театъра се предпочитаха по-ръбестите или по-лиричните, а неговата хубост беше по-буйна, по-„апашка”, италианска, и затова едва завършил школата, той премина в категорията на актьорите с отрицателно обяние. Прочу се не с Орландо, а с полицейския инспектор Могилански в някаква антифашистка пиеса на Стрелков. Играеше с едри мазки, „характерно”, преувеличено, мнозина не го харесваха, по едно време беше решил да се отказва, за да учи режисура в Съветския съюз, но нещо го спрели и Дановски го утешил. Казал му бил: „Твоето време скоро ще дойде.” Чочо му повярва.
След две-три години стана първата българска звезда. С всички плюсове и минуси на това звание.

Разбира се, това стана чрез киното. Петдесетте години имаха нужда от един особен герой – симпатичния „хашлак”, който се „поправя”. Двадесет-двадесет и пет годишните (тогава това беше възрастта, в която момчетата ставаха мъже). И когато на екрана се появи Чочо с ъгловатата си подтичваща походка, с вечно питащите горящи очи, с беладжийския си нрав и героичния жест накрая – цялото младо поколение го призна за свой.”

Днес е останал само споменът за театралния чародей Апостол Карамитев, избелелите снимки, лентите с великолепните му ексцентрични и трагикомични завоевания на малкия и големия екран, както и ролите му от радиото. Не е много, но се оказва, че за талант като Карамитев и това е достатъчно, за да остане сред най-големите фигури в националната ни култура и изкуство.

синефиш.бг


Апостол Карамитев завършва ВИТИЗ през 1951, и бързо се утвърждава като театрална знаменитост в серия от романтични - "Ромео и Жулиета", "Дон Карлос", "В полите на Витоша", "Херцогинята от Падуа", патетични - "Маскарад", "Тревога", "В навечерието", и драматико-ексцентрични роли -
"Скандал в Брикмил", "И най-мъдрия си е малко прост", "Службогонци", "Двама на люлката", "Варшавска мелодия", "Цената", "Монахът и неговите синове", "Мария Стюарт", "Хенри Четвърти", "Кралят на книга шеста", "Еснафи".

Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура - "Машиннописци", "Аз, баба, Илико и Иларион", преподава във ВИТИЗ (Неговият студент Велко Кънев си спомня: "Той беше уникален. Нямаше разлика между това, на което ни учеше във ВИТИЗ, и това, което правеше в театъра"), участва в записите на знамените радио-пиеси като "Майка на своите деца", "Майстори", "Женитба", "Обикновено чудо" и буди сутрин децата по радиото с характерния си, топъл тембър, със занимателни приказки в сериала "Весел ранобудник".

Уви - днешните поколения не могат да видят и разберат нищо от гореизрбоеното. Преди време режисьорът Леон Даниел разказа: "Така се случи, че през последните години един млад театровед се зарови в критиките за Хамлет на Сава Огнянов. И искаше за себе си да си представи какъв е бил този Хамлет. Но не можа. Донесе статиите на мен, като на стар театрал, да се опитам да възстановя как е изглеждал, как е играл тази или онази сцена, да си представя стила на игра... И изведнъж разбрах какво ни очаква след време, когато хората ще се питат как е играл например Апостол Карамитев. И няма да могат да разберат." За Апостол Карамитев, например, това време - уви! - дойде".

Днес по-младите могат да познават Апостол Карамитев единствено от ролите му в киното. Слава богу, че живя и работи в период, когато се правеха много български филми - и доста от тях си заслужаваше да се гледат - от наистина смешните комедии като "Специалист по всичко" и "Любимец 13", през характерните за времето "Утро над родината", "Наша земя", "Песен за човека", "Героите на Шипка", "Нощта срещу 13-ти", "Това се случи на улицата", "Двама под небето" - до върховите му постижения в "Един снимачен ден", "Рицар без броня", "Бялата стая" и "Сватбите на Йоан Асен" (цар Йоан Асен II) - все роли и филми, от които киното ни днес е много далеч.

Ще завършим с едно откровение на Карамитев пред Северина Гьорова, написала през 1970 г. единствената засега книга за големия актьор.

"Аз най-добре зная за мълчаливата борба между режисьор и актьор, тъй като съм живял с нея в продължение на 25 години. Завърших и режисура, а се захванах само с актьорска работа. И често пъти, когато трябваше да надхитрям режисьорите за да прокарам актьорскта си концепция, се
проклинах, че станах актьор. А сега, когато гледам как моите студенти се опитват да ме надхитрят, ми става и приятно, и болно, че не съм успял докрай да ги убедя в моя замисъл, че той не е станал наш общ замисъл. Но мога много добре да ги разбера".

Нет Фокус


Филмография

* „Утро над родината“ (1951) - Велизаров
* „Наша земя“ (1952) - Капитан Велков
* „Под игото“ (1952) - Дякон Викенти
* „Песен за човека“ (1954) - Будинов
* „Това се случи на улицата“ (1956) - Мишо
* „Легенда за любовта“ (1957) - Ферхад
* „Любимец 13“ (1958) - Радослав/Радосвет
* „Хайдушка клетва“ (1958) - Страхил
* „Пътят минава през Беловир“ (1960) - Инж. Стамен Петров
* „Három csillag“ (Унгария)(1960) - Михаил
* „Нощта срещу 13-и“ (1961) - Тодор Примов/Петър Примов
* „Двама под небето“ (1962) - Стефо
* „Специалист по всичко“ (1962) - Апостол
* „Рицар без броня“ (1966) - Вуйчото на Ваньо
* „Бялата стая“ (1968) - Петър Александров
* „Свобода или смърт“ (1969) - Давид Тодоров
* „Един снимачен ден“ (1969) - Акторът
* „Малки тайни“ (1969) - Следователят Дамянов
* „Сватбите на Йоан Асен“ (1975) - Йоан Асен


Какво съм слушала по радиото не помня (но помня едно интервю, с което ме....) но гласът му винаги ме е заляпял за апарата, а филмите - за екрана.


А пък в документалния филм:
Ваш даскал - Апостол (2006), успях да го видя и на сцена.

За два още филма срещнах информация:

"Апостол Карамитев - Чочо. Един закъснял разговор" е заглавието на филма посветен на незабравимия актьор Апостол Карамитев.
Автори на филма са Никола Ковачев и Росен Петров, музиката е на Кирил Дончев.

Документалният филм „Апостол Карамитев” с режисьор - сина му, можете да гледате във vbox-а:
1 част
2 част
:hat:

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Пон Окт 18, 2010 11:39 pm Профил Галерия на потребителя
Mermaid
Mermaid
Аватар

Регистриран на: Пон Дек 15, 2008 2:08 pm
Мнения: 3436
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Апостол Карамитев
уф, и на село все по-рядко ходя,
а мн00ооого е умно Умно село
:hat:
Чуй кой говори /актьорът Апостол Карамитев/

_________________
А оставиш ли се да те опитомят, ще те и изядат - каза Малкият принц. Иванчо (Кулеков)


Съб Ное 15, 2014 8:15 pm Профил Галерия на потребителя
 [ 2 мнения ] 


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov