Последно посещение: Пет Мар 23, 2018 3:20 am Галерия Галерия   Дата и час: Пет Мар 23, 2018 3:20 am
 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Творчесто и авторско право 
Автор Съобщение
Мнение Творчесто и авторско право
Здравейте :)

Днес ще обърна малко курса на поетичното ни корабче, завъртайки руля към една... доста... пиперлива и опасна за дискутиране тема. Знаете си ме, че напоследък издишам, нека се приеме открито.
Поставям я не в читалнята на форума, а в залата за конференции. Искам мнения.
Избрах раздел Поезия по обясними причини - аз пиша поезия. Евентуално... Или поне според личните ми критерии е поезия. Има рими някакви, напевност, харесва се, да кажем, или поне се чете. Радвам се на някаква аудитория. В интернет.
В мен отсъстват амбиции за растеж, нямам планове да издавам, драскам си. Изливам се. Като много от вас. Хубаво ми е, когато някой напише под моя творба - Добро е, харесвам. Приемам критика. Искам да бъда четена, затова и ползвам форуми, сайтове, блог... и пр. познати неща.
И да премина към темата...

Бог твори красота. Огледайте се... неизброима е. Сълза, дъх, море, цвете, изгрев, борова гора, пеперуда, облаче, светлина, раждане, докосване, влюбване.
Човекът твори красота. Музика, балет, кино, стихове, приказки, градини, озеленяване, благотворителност, другарство, гоблени, пейзажи, картини. Наистина неизброими.
По подобие на своя Ваятел...
Но претендира за авторство.
В интернет е кауза пердута. Вятърните мелници на Дон Кихот е търсенето на авторско право в интернет.

Правилно ли е, или не?
Можем ли да бъдем наранени заради плагиатство, умеем ли да дарим сътвореното без очаквания, имаме ли сили да продадем душа, въплатена в творба, съгласни ли сме да оставим кражба безнаказано, защо творим и споделяме, или защо творим и се подписваме.
И още... защо участваме в конкурси, състезания, гласуване, защо искаме да бъдем оценени или мечтаем името ни да се помни наред с творбата ни.
Все интересни въпроси, по които ми се иска да си говорим.

Много пъти са ми подмятали - иди издай сборник разкази, да не четеш после за дядото с ябълчиците под друг подпис.
Или са ме питали - как да си запазя правата в интернет.
Съществуват сайтове, които предлагат помощ за изнамиране на ваши творби, също и такива, които в някаква степен спъват инерцията на копи-пейст. Ненужни, по моему. А може би нужни?
Защо се случва?
А защо издребняваме в желанието да оставим отпечатък?
А правилно ли е, или не е?

Творец... е човекът във всеки един момент, в който поема и издиша животворен дъх...
Творец е Бог...
Любовта твори, покълвайки с всичките си производни в нас - болка, съмнение, стенание, милеене, влюбеност, страст... и... и... е един непрекъснат процес само на даване. Това е творчеството - даване, отвътре. Твореца, сътворявайки плод, дори не помисля за подпис. Случва се после...
Защо се случва.
Има ли такива, на които не им се случва.
И защо.

Аз отивам да сваря кафето, а вие се стягайте за заседанието. :geek: {}


Съб Юни 06, 2009 12:48 am
Аватар

Регистриран на: Съб Май 09, 2009 6:38 pm
Мнения: 1285
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Творчесто и авторско право
Ето го доказателството, че човекът не е творец. Пооформя нещо, което някак го е докоснало и не го пуска на свобода, да се развива, с вложените в него потенциали (което е творчество), а го затваря в килия, жигосвайки ги с притежания. Човек е нищо друго освен Его, не е творец. Така смятаха и елините, вярвайки, че творят музите, но си избират чрез кого да се изявят. Това смекчава малко ролята на човека и го прави медиатор, но за да е такъв и той трябва да го е осъзнал.
Като искаш да се заблуждаваш, че нещо ти принадлежи, не го показвай, дръж си го вътре в теб, та да граняса.

Какви красоти...
Човекът е убиец. Аз му признавам авторското право върху отнемането на живот.

_________________


Съб Юни 06, 2009 9:03 am Профил
Мнение Re: Творчесто и авторско право
Венци, реалист или черноглед си?
Ние не притежаваме нищичко, така е. Дори ще цитирам /малко лирично отклонение :lol:/ един саудитски шейх:
"Жената притежава само гроб и фередже". Връзката на темата с цитата оставям загадка.

Най-красивия и най-жестокия Дар е творческия дух, който носим.
Ежедневно ние плащаме неимоверно висока цена за живителния дъх, който имаме. Наистина ли е грях да искаме да платят и на нас, с признание, със средства или емоция, или с друго.
Човекът нима не желае да запази принадлежността си с единственото красиво, откъснало се от него, и ако желае, защо да бъде съден.
А ако не желае, не е ли разпиляване, и присвояването не е ли грозно.
Макар ние сами да присвояваме идеята, че сме творци...


Съб Юни 06, 2009 11:22 am
Аватар

Регистриран на: Съб Май 09, 2009 6:38 pm
Мнения: 1285
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Творчесто и авторско право
Аз не съм черноглед.

Да твориш означава да даряваш живот.
Човекът вае само форми, които и погрешно припознава като негови.

_________________


Нед Юни 07, 2009 8:28 am Профил
Мнение Re: Творчесто и авторско право
Мда. Ще кажа на 5 годишния Моцарт да не се мъчи, няма да разберат.
И на хартиените жерави на момиченцето от Хирошима ще кажа.

Малко си черноглед ми се струва.
Аз предпочитам да виждам и красотата в света на хората. А тя никак не е малко. И я има, защото някой е станал проводник за нея. Искал е. И не се е блокирал за този свят.


Нед Юни 07, 2009 9:02 am
Tinkerbell
Tinkerbell
Аватар

Регистриран на: Чет Фев 12, 2009 7:33 pm
Мнения: 3752
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Творчесто и авторско право
Моето мнение е доста ограничено от факта, че пиша съвсем отскоро - малко повече от година, и не познавам въпросите за авторското право......та затова не знам каква тежест има то........сигурно неголяма........но все пак ще го кажа........като лаик :)


Творчеството според мен е създаване на уникална духовна ценност. Да даряваш живот е Майчинство и Бащинство - там творецът е Природата и Любовта.
Имам си собствена теория, че не Трудът, а Изкуството ни е направило хора. В труда всеки от нас е заменяем, в изкуството всеки е уникален, там взаимозаменяемост няма. То е израз на духовната ни същност, в него сме голи пред целия свят. В него не можем да се скрием от себе си и себе си от света, колкото и завоалирано да се изразяваме. Творчеството е онзи уникален личностен филтър, през който минава Вдъхновението, изпратено ни свише. Затова всеки пише, рисува, пее........различно. И наградата е споделянето, даването на вдъхновение и стимул за духовността на другите.........за творчеството никоя материална награда няма такова значение, както духовната.......това е и целта му - да ни движи по пътеките до собствените ни духовни изгреви и да бъдем по-добри Човеци.

Колкото за авторското право - който иска да има такова относно творбите си - има си начини и закони. Който не иска - може да си пише навсякъде из нета. Аз лично, за малкото, което съм написала мога да кажа едно - поствам само на места, където хората ме познават интернетно и аз тях, защото познаването е ключът към разбирането на написаното. Когато познаваш (относително разбира се) автора, можеш по-точно да интерпретираш думите му, да ти отпаднат някои съмнения и да прочетеш по-пълно това, което се крие зад думите му. Защото написаното има хиляди още недоизказани, загатнати, завоалирани значения....за който ги разбира. И от написаното сам да си извлече собствени значения.........това е целта ми, ако мога така да го кажа............Нямам никакъв интерес да ходя из писателски сайтове, да слушам поучения и да ми правят поправки. Писането ми е единствено начин на изразяване - не занаят и не стремеж да бъда поет - такъв никога няма да бъда. Ако някой ми е харесал писанията и ги е постнал другаде - радвам се, че ги е харесал, ако е честен - ще ми напише най-отдолу името, ако ли не, и ги представя за свои - истината винаги лъсва рано или късно, всеки пише различно, със свой стил и речник, така че заблудата няма да трае дълго.........

Така мисля аз :)

Писането ми е Вдъхновението свише, минало през моя филтър, което споделям с вас :D .........и вие вашето с мен

_________________
“The words have made a perfect burden.”


Последна промяна Miranda на Нед Юни 07, 2009 6:53 pm, променена общо 1 пътНед Юни 07, 2009 10:44 am Профил Галерия на потребителя
Аватар

Регистриран на: Вто Дек 16, 2008 9:18 pm
Мнения: 204
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Творчесто и авторско право
Написала съм над 500 текста на песни, доста от тях хитови...Но, не попаднах на коректен продуцент, на всичкото отгоре е и монополист...Закони има, но не се спазват...и ще си броя стотинките като много мои колеги...и какво , че един цял народ ми пеел песните, хахаха.....като на мене ми се плаче от недоимък...


Нед Юни 07, 2009 11:18 am Профил
Мнение Re: Творчесто и авторско право
Ротазия... ще ми покажеш ли нещо твое?

Неприятно е, когато текстовете ни се ползват от други, предполагам...
На мен лично не ми пука.

Веднъж писах на Валери Станков, че ще ползвам едно негово сравнение, което харесах, за мой стих. Не можех да се откъсна от изречението, така ми беше харесало. А той отговори - "Бъркай, вземай, в хамбара за всички има."
Аз пък редовно си чета стиховете под чуждо име, из бг нет пространството :) , най-често в дир.бг попадам на тях. И какво от това. Е, никой не ги е взел за текстове на песни, освен един от тях, но автора на музиката след време си призна че хубава песен е станало :lol:

...

Един любим цитат, който запомних от Субтъл -

"В природата авторско право няма."

Това беше и идеята на темата ми...


Нед Юни 07, 2009 3:21 pm
Sorceress
Sorceress
Аватар

Регистриран на: Пон Яну 05, 2009 8:38 am
Мнения: 17144
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Творчесто и авторско право
Спомням си какво написа Пандата в блога ми: "Аз мисля да започна оттука, да ти честитя блокчето и да се зачета из надписите, изрисувани с пръст по прозореца..." :|
много точно го е казал, познава ме :)

не съм писател, нито поет, не пиша, за да ми бъде платено, нито за да стана известна.

достатъчно ми е някого, някъде да докосна. Да види себе си или миг от живота си, да почувства съпричастие в думите ми, да напише нещичко, вливайки себе си... такива дребни неща много ме радват!

веднъж в нета видях мой разказ, подписан с чуждо име, свързах се с "авторката", за да я информирам, че разказът е публикуван в литературен сайт, тя ми отговори твърде арогантно, но това ме разсмя: Е, нека се радва момичето, знае ли човек, току виж прописала и написала нещо, което ще я зарадва истински.

Публикувам в сайт "Откровения", там всяка твърба минава през дежурен редактор и всеки автор декларира, че написаното е лично негово.

Бих се радвала да виждам това, което съм писала и отвъд местата в нета, в които публикувам, бих се радвала ако моят ник е отдолу или отгоре, но и да го няма... за мен отново ще си остане щастието, че някой, нещо, някъде е харесал моите писаници. Иначе щях си ги събирам в тетрадка и строго да съблюдавам никой да не ги види :lol:

Като се замисля, колко автори от миналото са останали неизвестни по една или друга причина. Защото за да бъдеш известен трябва да те посочат с пръст. Важен е и пръстът, даже по-важен от продукта. А Интернет дава възможност именно за това, да видим, да прочетем, да чуем повече автори, безизвестни, но докосващи, непубликувани на хартиен носител, непосетили художествена галерия, неозвучили музикален салон, но талатливи!

Мдам, Авторът е Един, ние сме проводниците му. Харесва ми думичката на Дела Раи(една прекрасна българска поетеса) тя казва не магия, а могия.

Като имам могията, мога да се забавлявам пишейки и споделяйки себе си в нет-а.

Толкова. :)

_________________
Идиотите са мъдро творение на природата, което позволява на глупаците да се мислят за хитри - Андрей


Пон Юни 08, 2009 11:24 am Профил Галерия на потребителя
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пет Яну 09, 2009 10:47 am
Мнения: 6067
(View: Всички /В Темата)

Мнение Re: Творчесто и авторско право
Хляб по водите, Нелко. :|_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Пон Юни 08, 2009 11:29 am Профил Галерия на потребителя
 [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: CommonCrawl [Bot] и 0 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov